Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Tijd begint te dringen voor referendum donorwet

Actiegroep GeenPeil heeft na ruim een week 62 duizend handtekeningen verzameld voor de aanvraag van het referendum over de donorwet. Om het referendum door te laten gaan, moet de actiegroep voor 14 juni 300 duizend handtekeningen binnen hebben.

Afschaffing referendum

Tegelijkertijd is minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren druk bezig met het afschaffen van van het referendum. In de Eerste Kamer wordt de intrekkingswet voor het referendum op dit moment behandeld. Twee dagen geleden heeft de minister de eerste serie vragen van de Eerste Kamer beantwoord.

Als GeenPeil voor 14 juni geen 300 duizend handtekeningen binnenhaalt, dan gaat het referendum sowieso niet door. Mocht het de actiegroep wel lukken, dan is het nog steeds spannend. Als de Eerste Kamer namelijk voor 14 juni beslist dat het referendum wordt afgeschaft en het staat in de Staatscourant, gaat het plan van GeenPeil alsnog niet door.

‘Een vijfde van handtekeningen binnen’

GeenPeil moet dus nog flink wat handtekeningen binnenhalen. Toch blijft Bart Nijman, één van de initiatiefnemers, optimistisch. „In principe liggen we nog op schema. We hebben nu een vijfde van de handtekeningen binnen, in een zesde van de tijd”, zegt hij tegen EenVandaag.

Bij de kabinetsformatie hebben de regeringspartijen afgesproken om de referendumwet te schrappen. In de Tweede Kamer heeft een meerderheid al gestemd voor afschaffing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.