Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mei 2018 / 04:06 uur

‘Snelle e-bike moet terug naar het fietspad’

De extra snelle elektrische fiets hoort nu thuis op de rijbaan, maar daar moet volgens brancheorganisatie BOVAG verandering in komen. Ze willen de fiets zo snel mogelijk weer terug naar het fietspad.

Regels

In Nederland hebben speed pedelecs, die een snelheid van ruim 40 kilometer per uur kunnen bereiken, een brommerstatus, wat betekent dat ze binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten. Dat schrikt potentiële kopers af, stelt BOVAG. „Daar komt het meer dan eens tot gevaarlijke situaties, omdat automobilisten ook niet gewend zijn aan fietsers op de rijbaan”, zegt voorzitter Bertho Eckhardt.

Een doorbraak van de ‘speed peddelen’ ziet de organisatie ook niet zitten: BOVAG geeft daarvoor de schuld aan de verkeersregels die voor zo’n snelle e-bike gelden.

De verkoop van nieuwe speed pedelecs kwam in 2017 voor het derde opeenvolgende jaar uit op ongeveer 3500 stuks uit. En volgens BOVAG is ook dit jaar tot nu toe weinig progressie waar te nemen. „In plaats van deze snelle elektrische fietsen zoveel mogelijk te faciliteren, worden er juist obstakels opgeworpen”, meent Eckhardt. Volgens hem blijft een speed pedelec een fiets „en die hoort wat ons betreft sowieso op het fietspad thuis.”

Reageer op artikel:
‘Snelle e-bike moet terug naar het fietspad’
Sluiten