Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mei 2018 / 07:54 uur

Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden

Schrijfster Renate Dorrestein is overleden. Dat heeft haar uitgeverij Podium bekendgemaakt. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout. Dorrestein is 64 jaar geworden.

Volgens haar uitgever verliest de Nederlandse literatuur ,,een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven”.

Tientallen boeken

De schrijfster begon in de journalistiek.Haar eerste boek Buitenstaanders werd in 1983 gepubliceerd. Dorrestein schreef in de jaren die volgden tientallen boeken en bracht vorig jaar nog haar laatste roman Reddende engel uit In 1997 schreef Dorrestein het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam. Naast romans schreef ze ook verschillende autobiografische boeken. Een van haar bekende werken gaat over de zelfmoord van haar zusje.

Haar werk werd gepubliceerd in diverse andere landen. Zo werd de roman Een hart van steen (1998) onder meer vertaald in het Engels, Spaans, Duits, Fins, Deens en Kroatisch.

Literaire autobiografie

Voor haar hele oeuvre ontving Renate Dorrestein in 1993 de Annie Romein Prijs, tegenwoordig de Opzij Literatuurprijs. Nog maar enkele weken geleden publiceerde ze de autobiografie Dagelijks werk. ,,Dit wilde ik nog gaan maken: een literaire autobiografie, een boek over mijn dilemma’s en mijn oplossingen, mijn uitglijers en mijn meevallers: een persoonlijk, intiem boek dat zou laten zien hoe ik de schrijfster werd ben die ik nu ben”, schreef Dorrestein.

Naast haar schrijverscarrière werkte Dorrestein in de jaren tachtig enige tijd voor het tijdschrift Opzij. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden
Sluiten