Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 24 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Rusland blijft betrokkenheid MH17-ramp ontkennen

De Buk-raket waarmee vlucht MH17 in 2014 werd neergehaald was afkomstig van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk. Dat werd donderdag door Wilbert Paulissen, het hoofd landelijke recherche, bekend gemaakt op een persconferentie van het JIT. Dat is het internationale team dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17.

Rusland blijft betrokkenheid MH17-ramp ontkennen
Buk-raket vlucht MH17 afkomstig van legerbasis Koersk in Rusland. Foto: ANP

In hoeverre de 53ste brigade actief betrokken was bij het neerhalen van het vliegtuig is nog niet bekend. Het JIT doet daar nog onderzoek naar maar gaat ervan uit dat er mensen binnen de 53ste brigade meer weten over deze situatie.

Ontkennen

Rusland ontkent dat ooit een Russische raketinstallatie de grens met Oekraïne over is gegaan. Het Russische ministerie van Defensie zegt volgens Russische media dat bewijsmateriaal is gepresenteerd dat wijst op Oekraïense betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. Het departement stelt dat de onderzoekers voorbij gingen aan verklaringen van ooggetuigen. Die zouden hebben aangegeven dat het projectiel werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van Oekraïense regeringstroepen.

„Tijdens de samenwerking met de Nederlandse politiediensten, heeft Rusland overweldigend bewijs gepresenteerd dat aantoont dat Oekraïense BUK-systemen zijn gebruikt”, citeert persbureau TASS uit een verklaring van het ministerie. „Geen van de luchtverdedigingssystemen van het Russische leger zijn ooit de grens tussen Rusland en Oekraïne overgegaan.”

Verantwoording

De mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 moeten ter verantwoording worden geroepen, vindt NAVO-topman Jens Stoltenberg. „Het is belangrijk dat bijna vier jaar na deze mondiale tragedie het recht zijn loop krijgt”, zegt hij in een gemailde verklaring.

Steun

Koning Willem-Alexander reageerde ook nog op het nieuws rond de ramp met vlucht MH17. Momenteel is hij met koningin Máxima op staatsbezoek in Luxemburg. Hij noemt het een „open zenuw in onze samenleving die nu opnieuw wordt opengehaald". Verder zei hij dat hij en Máxima enorm meeleven met de mensen die het betreft.

Rusland blijft betrokkenheid MH17-ramp ontkennen
Koning Willem-Alexander is met koningin Maxima op staatsbezoek in Luxemburg. Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.