Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 11 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Politie moet flink betalen voor doodschieten dakloze

Gerechtigheid voor de familie van een dakloze man uit Los Angeles die door agenten werd doodgeschoten. De politie moet hen ruim twee miljoen dollar schadevergoeding betalen, omgerekend ongeveer 1,7 miljoen euro.

Dat bepaalde de rechter in de stad in de zaak die de nabestaanden van Charly ‘Africa’ Keunang, zoals de man heette, waren begonnen tegen de politie.

Psychische problemen

De man, die psychische problemen had, werd in 2015 neergeschoten. Het dodelijke incident werd gefilmd en al snel circuleerden de heftige beelden op internet.

In de video is te zien hoe de dakloze in gevecht is met meerdere agenten, wanneer ze hem proberen aan te houden. Agenten roepen dat de man zijn wapen moet laten vallen, kort daarna wordt er vijf keer geschoten.

Maar na de schoten blijkt dat de dakloze man helemaal geen wapen bij zich had.

Verantwoordelijk voor de dood

De jury bepaalde in de rechtszaak dat een agent en zijn chef verantwoordelijk zijn voor de dood van de dakloze. Een grote omslag, want in 2016 weigerde de officier van justitie nog de agenten die bij de schietpartij betrokken waren, te vervolgen. De agenten zouden zich aan de regels hebben gehouden, was zijn mening toen.

Veel daklozen

In Los Angeles is al jaren een groot aantal dakloze mensen te vinden, mede als gevolg van de gestegen huren en lage lonen. Eind januari 2017 werd door een grote groep vrijwilligers een telling gehouden. Zij telden toen 34.189 daklozen, en zelfs 57.794 in de County. Deze groep bestaat voor bijna de helft uit verslaafden of psychisch zieken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.