Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Onze boerderij’ maakt veel los bij kijkers

Het is de nieuwe zondagavondtopper op de Nederlandse televisie: het programma ‘Onze boerderij’ van Yvon Jaspers. De show maakt veel los bij kijkers – het emotionele aspect van het boerenleven laat voornamelijk niemand onberoerd. Ook boer Frans, die in de afgelopen aflevering centraal stond, maakte indruk met zijn verhaal.

Mentale strijd

Dat het boerenwerk vrij fysiek is weet iedereen wel: dat is dan ook niet het meest verrassende onderdeel van het programma. Het onverwachte zit ‘m in de zware mentale strijd die de boeren af en toe moeten ondergaan. Zo laat boer Frans, die tien jaar geleden deelnam aan ‘Boer Zoekt Vrouw’, zien dat hij door nieuwe wetgeving een enorm hoge boete moet aftikken.

Noodgedwongen afscheid

Met die boete heeft Frans het niet eens het zwaarst: door de nieuwe wet moet hij ook 30 koeien en al zijn jongvee de deur uit doen. Omdat er nergens een plekje voor de dieren is, moeten ze naar de slacht. Dat is natuurlijk erg moeilijk: je ziet je koeien geboren worden en ‘kent’ ze, tot je noodgedwongen opeens afscheid nemen. Sommige koeien droegen zelfs een kalfje mee in hun buik.

Verrekte regels

Op Twitter hadden veel mensen dezelfde gedachte: wat boer Frans moet ondergaan, is flink treurig. Vooral de ‘verrekte regels in ons land’ zijn punt van discussie:

https://twitter.com/AnjaJosTweet/status/1000815553181835264

https://twitter.com/BramZnl/status/1000810895046578176

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.