Metro
Metro Nieuws 9 mei 2018 / 03:23 uur

Obama noemt beslissing van Trump ‘ernstige fout’

Donald Trump maakte dinsdag bekend dat de Verenigde Staten zich zullen distantiëren van de deal met Iran. De voormalige president van de VS, Barack Obama, noemt dat besluit ‘een grote vergissing’ in een officiële reactie.

Ernstige fout

Obama stelt dat weinig dingen belangrijker zijn dan de veiligheid in de Verenigde Staten, en het afblazen van de deal daarom ‘een verkeerd signaal’ is. De keuze zou kunnen zorgen voor een nóg verwoestendere oorlog in het Midden-Oosten en potentieel weer tot de aanmaak van nucleaire wapens kunnen leiden. Obama zorgde er in 2015 voor dat de deal gesloten werd, met steun van Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Rusland en China.

Atoomprogramma hervatten

Iran heeft het besluit van Trump veroordeeld als ‘illegaal’. Het zou volgens de staatstelevisie een ‘onwettige’ gang van zaken zijn en internationale afspraken ondermijnen. De Iraanse president Hassan Rohani reageerde dinsdagavond, zoals Obama al vreesde, dat Teheran wel klaar is om het atoomprogramma opnieuw op te pakken. Hij wil daarvoor wel eerst in gesprek gaan met de landen die ook betrokken zijn geweest bij de deal.

Ook Rusland wees de eenzijdige maatregel van Trump af. De minister van Buitenlandse Zaken liet via Ifax weten het besluit ,,ongegrond” te vinden omdat Iran zich strikt hield aan de deal. Zijn collega Stef Blok vindt Trumps beslissing ,,slecht nieuws voor de Nederlandse en Europese veiligheid”. Hij acht het zaak snel aan tafel te gaan: ,,,Met de EU, maar ook met de Amerikanen. Om een nieuw pad uit te stippelen en aan een oplossing te werken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Obama noemt beslissing van Trump ‘ernstige fout’
Sluiten