Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Nieuw spoor in onderzoek naar Bende van Nijvel’

De Belgische politie heeft mogelijk een nieuw spoor naar de beruchte Bende van Nijvel. De Belgische kranten Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws melden dat de onderzoekers deze week een getuige hebben gehoord die het bekende bendelid ‘De Reus’ zou hebben herkend op een compositiefoto.

De Bende van Nijvel pleegde begin jaren tachtig een reeks diefstallen en roofovervallen op supermarkten, waarbij totaal 28 doden vielen. De daders zijn nooit gepakt.

Oud-officier

Volgens de getuige is De Reus de 63-jarige oud-officier Michel Libert. Libert zou hem in 1979 hebben ingehuurd voor de extreemrechtse organisatie Westland New Post (WNP). Hij nam deel aan trainingskampen en brak in opdracht van de organisatie in in een legerkazerne om materiaal te stelen.

In 1981 brak hij met WNP. Toen vervolgens kranten over de misdaden van de Bende van Nijvel schreven, herkende hij wat hij bij WNP had geleerd. Libert was in 1983 en 2014 ook al in beeld bij het onderzoek naar de bende. In de kranten ontkent hij alles.

Nog een Reus?

Uit hoeveel leden de Bende van Nijvel bestaat, is niet bekend. Op basis van getuigenissen wordt aangenomen dat er een vaste kern was van drie mensen. Daarnaast was er een wisselende bezetting. Het zou dus best kunnen dat er meer dan één Reus was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.