Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 17 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Man (41) na 27 jaar vrijgesproken van moord

Een emotioneel moment voor de 41-jarige John Bunn afgelopen dinsdag in New York. Bunn zou op 14-jarige leeftijd met zijn 17-jarige vriendje Rosean Hargrave een agent hebben vermoord. Zij hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn en nu is de rechter daar ook eindelijk van overtuigd. De mannen zijn allebei weer helemaal vrij.

De dankbare Bunn pakte de handen van de rechter die hem vrijsprak, boog zijn hoofd voor haar en barstte in tranen uit toen hij te horen kreeg dat zijn onschuld eindelijk is bewezen. Maar liefst zevenentwintig jaar bracht John Bunn in de gevangenis door onder de noemer ‘moordenaar’, terwijl hij altijd wist dat hij het niet was.

Moord

In 1991 in Brooklyn zouden Bunn en Rosean Hargrave ervoor hebben gezorgd dat agent Rolando Neischer en zijn partner Robert Crosson uit hun auto stapten. Vervolgens schoten de jongens op de mannen en namen het voertuig mee. Neischer kwam hierbij om het leven, zijn partner overleefde en werd daardoor een heel belangrijke getuige.

Crosson omschreef de daders eerst als twee twintigers met een lichte huidskleur, schrijft The New York Post. Bunn en Hargrave hebben allebei een donkere huid. Ook konden de vingerafdrukken die op het plaats delict gevonden zijn op geen enkele manier gelinkt worden aan de twee jongens, maar volgens hun advocaten werden de twee geframed door de politie. Zij moesten en zouden de daders zijn.

Slechte detective

In 2009 kwam Bunn, na 27 jaar gevangenschap voorwaardelijk vrij. Er werd naar zijn zaak gekeken en in 2016 werd de veroordeling in twijfel getrokken, omdat nieuw onderzoek uitwees dat de hoofd-onderzoeker van deze zaak, Louis Scarcella, er ‘valse en misleidende’ praktijken op na hield. De jongens werden veroordeeld op basis van vals bewijs. De inmiddels lang ontslagen Scarcella had foto’s van Bunn en Hargrave toegevoegd aan het rijtje mogelijke daders, waar Crosson naar moest kijken.

De zaak zou opnieuw beoordeeld worden en nu was de uitspraak hiervan eindelijk daar. Beide mannen worden niet meer vervolgd voor wat er in 1991 is gebeurd. Bunn reageerde zeer emotioneel op het heugelijke nieuws:

Zijn inmiddels 44-jarige vriend Hargave was 17 toen hij werd verdacht van de moord. Na 27 jaar is ook hij uiteraard intens gelukkig dat alles nu boven tafel en voorbij is. Hij zegt dat hij de dood meerdere malen in de ogen heeft gekeken in de gevangenis en dat allemaal voor een misdaad die hij niet pleegde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.