Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Lawaaimaker Dam gaat ondanks verbod door met protest

Als het aan Rogier Meijerink van de actie #Geen4MeivoorMij ligt, zal er op vrijdag 4 mei tijdens de dodenherdenking op de Dam gewoon lawaai gemaakt worden.

Dat liet de actievoerder weten na afloop van het kort geding bij de rechtbank in Amsterdam. Donderdag deed de rechter een uitspraak over het verbod op de demonstratie en het gebiedsverbod dat de gemeente de actievoerders oplegde.

‘Mobiel luchtalarm’

In principe had Meijerink aangekondigd een lawaaidemonstratie te gaan houden tijdens de twee minuten stilte, omdat hij vindt dat de herdenking te racistisch is. Volgens de actievoerder staat het alleen stil bij de ,,22.000 witte slachtoffers" tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet ,,de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië."

Van deze lawaaidemonstratie zag Meijerink woensdag af, zo bleek tijdens de zitting. Wel wil hij twee minuten voor 20:00 uur een luchtalarm laten afgaan.

Koloniaal instituut

De rechter heeft besloten dat de organisatie niet welkom is op de Dam. Dat lapt Meijerink aan zijn laars. Hij is van plan sowieso te gaan. ,,We gaan ons niet leiden door wat een koloniaal instituut als de rechtbank ervan vindt", zo liet hij weten voor de uitspraak. ,,We gaan ons mengen onder het publiek en geluid maken. Als je het in je eentje doet en niet als groep, ben je geen manifestatie."

De advocaat van Meijerink, verliet de rechtbank nog voor de uitspraak werd gedaan.

Niet toegeven aan tegenacties

Sinds het protest werd aangekondigd op Facebook, kreeg de actie al een hoop kritiek en bedreigingen te verduren. Ook daar trekt Meijerink zich niets van aan, hij is niet bang voor tegenacties. ,,Daar kan je niet aan toegeven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.