Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 15 mei 2018 / 13:54 uur

Kunsthandelaar ontdekt nieuw schilderij Rembrandt

Voor het eerst in bijna een halve eeuw is er weer een schilderij van Rembrandt van Rijn ontdekt. Het gaat om een portret van een onbekende jongeman. Het schilderij is ongesigneerd en ongedateerd en vermoedelijk gemaakt in 1634.

Het schilderij is ontdekt door de Nederlandse kunsthistoricus en kunsthandelaar Jan Six. Hij kocht het portret anderhalf jaar geleden op een veiling in Londen van een Britse adellijke familie die het zes generaties in bezit had. Six betaalde er destijds 156.000 euro voor.

Hij zag het in een oogopslag

In een interview met NRC laat de kunsthandelaar weten dat hij meteen zag dat het om een schilderij van Rembrandt ging. „Na jaren kijken, lezen en vergelijken heb ik daar veel gevoel voor gekregen”, zei hij tegen de krant.

Vooral de observerende blik van de jongeman viel hem op. „Hij maakt echt contact met je. Dat gebeurt zelden bij zeventiende-eeuwse portretten. Dat typeert de portretten van Rembrandt.” Ook andere kunsthistorici delen de mening dat het inderdaad om een schilderij van Rembrandt gaat.

Verkopen

Vanaf woensdag is het schilderij Portret van een jongeman te bewonderen in museum Hermitage in Amsterdam. Daarna wil Six het schilderij verkopen. „Ik ben handelaar, dus ik ga het verkopen. En ja, natuurlijk bied ik het als een Rembrandt aan.”

Over de vraagprijs wil Six nog niets kwijt, maar het zal hem ongetwijfeld een mooi bedrag opleveren. De kunsthandelaar spreekt al van „een levensveranderende vondst”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunsthandelaar ontdekt nieuw schilderij Rembrandt
Sluiten