Onbekend schilderij Rembrandt ontdekt

Kunsthandelaar ontdekt nieuw schilderij Rembrandt

Het portret zal de komende maand te zien zijn in museum Hermitage in Amterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

15 MEI 2018

Voor het eerst in bijna een halve eeuw is er weer een schilderij van Rembrandt van Rijn ontdekt. Het gaat om een portret van een onbekende jongeman. Het schilderij is ongesigneerd en ongedateerd en vermoedelijk gemaakt in 1634.

Het schilderij is ontdekt door de Nederlandse kunsthistoricus en kunsthandelaar Jan Six. Hij kocht het portret anderhalf jaar geleden op een veiling in Londen van een Britse adellijke familie die het zes generaties in bezit had. Six betaalde er destijds 156.000 euro voor.

Hij zag het in een oogopslag

In een interview met NRC laat de kunsthandelaar weten dat hij meteen zag dat het om een schilderij van Rembrandt ging. „Na jaren kijken, lezen en vergelijken heb ik daar veel gevoel voor gekregen", zei hij tegen de krant.

Vooral de observerende blik van de jongeman viel hem op. „Hij maakt echt contact met je. Dat gebeurt zelden bij zeventiende-eeuwse portretten. Dat typeert de portretten van Rembrandt.” Ook andere kunsthistorici delen de mening dat het inderdaad om een schilderij van Rembrandt gaat.

Verkopen

Vanaf woensdag is het schilderij Portret van een jongeman te bewonderen in museum Hermitage in Amsterdam. Daarna wil Six het schilderij verkopen. „Ik ben handelaar, dus ik ga het verkopen. En ja, natuurlijk bied ik het als een Rembrandt aan."

Over de vraagprijs wil Six nog niets kwijt, maar het zal hem ongetwijfeld een mooi bedrag opleveren. De kunsthandelaar spreekt al van „een levensveranderende vondst”.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Rusland blijft betrokkenheid MH17-ramp ontkennen

Rusland blijft betrokkenheid MH17-ramp ontkennen

Rusland ontkent dat ooit een Russische raketinstallatie de grens met Oekraïne over is gegaan. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

1 UUR

De Buk-raket waarmee vlucht MH17 in 2014 werd neergehaald was afkomstig van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk. Dat werd donderdag door Wilbert Paulissen, het hoofd landelijke recherche, bekend gemaakt op een persconferentie van het JIT. Dat is het internationale team dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17.

Rusland blijft betrokkenheid MH17-ramp ontkennen

Buk-raket vlucht MH17 afkomstig van legerbasis Koersk in Rusland. Foto: ANP

In hoeverre de 53ste brigade actief betrokken was bij het neerhalen van het vliegtuig is nog niet bekend. Het JIT doet daar nog onderzoek naar maar gaat ervan uit dat er mensen binnen de 53ste brigade meer weten over deze situatie.

Ontkennen

Rusland ontkent dat ooit een Russische raketinstallatie de grens met Oekraïne over is gegaan. Het Russische ministerie van Defensie zegt volgens Russische media dat bewijsmateriaal is gepresenteerd dat wijst op Oekraïense betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. Het departement stelt dat de onderzoekers voorbij gingen aan verklaringen van ooggetuigen. Die zouden hebben aangegeven dat het projectiel werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van Oekraïense regeringstroepen.

„Tijdens de samenwerking met de Nederlandse politiediensten, heeft Rusland overweldigend bewijs gepresenteerd dat aantoont dat Oekraïense BUK-systemen zijn gebruikt'', citeert persbureau TASS uit een verklaring van het ministerie. „Geen van de luchtverdedigingssystemen van het Russische leger zijn ooit de grens tussen Rusland en Oekraïne overgegaan.''

Verantwoording

De mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 moeten ter verantwoording worden geroepen, vindt NAVO-topman Jens Stoltenberg. „Het is belangrijk dat bijna vier jaar na deze mondiale tragedie het recht zijn loop krijgt'', zegt hij in een gemailde verklaring.

Steun

Koning Willem-Alexander reageerde ook nog op het nieuws rond de ramp met vlucht MH17. Momenteel is hij met koningin Máxima op staatsbezoek in Luxemburg. Hij noemt het een „open zenuw in onze samenleving die nu opnieuw wordt opengehaald". Verder zei hij dat hij en Máxima enorm meeleven met de mensen die het betreft.

Rusland blijft betrokkenheid MH17-ramp ontkennen

Koning Willem-Alexander is met koningin Maxima op staatsbezoek in Luxemburg. Foto: ANP.

BEKIJK OOK


Views

98

Waarom PRIMA een effectief anti-pestprogramma is

Waarom PRIMA een effectief anti-pestprogramma is

Tijdens de lessenserie bekijkt de docent met de leerlingen verschillende situaties Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

2 UUR

Pesten wordt op veel Nederlandse basisscholen aangepakt met speciale anti-pestprogramma’s, maar uit gezamenlijk onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut blijkt dat veel van die methodes amper effect hebben. Vier programma’s werken wel, Metro licht er een uit: PRIMA.

„Het belangrijkst bij PRIMA is dat er voor de interventie samen wordt gewerkt. Van verschillende kanten wordt het pesten aangepakt. Dus niet alleen voor het kind en de school, maar ook voor de ouders”, vertelt Patricia Bolwerk van Stop Pesten Nu. „Wat hier ook heel goed werkt, is dat de sancties van tevoren voor iedereen helder zijn. Ik denk dat daarin een groot verschil zit ten opzichte van andere interventies.”

Rollen

Saskia Kloet van VeiligheidNL vindt net als Bolwerk dat het de brede aanpak is die PRIMA zo effectief maakt. “We bieden verschillende modules aan, die apart gebruikt kunnen worden, maar samen het best uitpakken”, vertelt Kloet. „De eerste is een e-learningmethode voor docenten. Hierin krijgen ze achtergrondinformatie over pesten. Bijvoorbeeld over de rollen die kinderen kunnen hebben: pester, gepeste, omstander, meeloper, en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Hoe docenten een goed rolmodel kunnen zijn, hoe ze pesten kunnen signaleren en hoe ze kunnen ingrijpen.”

Daarnaast is er een lessenserie, bestaande uit compleet uitgewerkte lessen, die docenten in hun klas geven, vertelt Kloet. „In de klas gaan docent en leerlingen aan de slag met situaties die uitgewerkt zijn aan de hand van drie pijlers: het groepsproces, weerbaarheidsstrategie en sociale vaardigheden.”

Pestmeter

De PRIMA pestmeter is een andere belangrijke component. Kloet: „Meten werkt, dat komt duidelijk uit onderzoek naar voren. De pestmeter is een digitale vragenlijst voor de leerlingen. Deze is omgevormd tot een interactieve WhatsApp. Hierin worden vragen gesteld over het klassenklimaat, de sociale status, welke klasgenoten leerlingen aardig vinden of juist niet en of iemand zich een gepeste voelt of misschien juist een pester.” Voor de docent van de betreffende klas rolt er een rapportage uit, die ook weer besproken kunnen worden in de lessenserie. Kloet: „Wij raden dat sterk aan. Zo kun je bijvoorbeeld filmpjes laten zien die aansluiten op situaties die ook in de klas voorkomen.”

Ook ouders worden betrokken in de anti-pestmethode van PRIMA. Zo zijn er draaiboeken voor berichten in de nieuwsbrief naar ouders en voor het organiseren van ouderavonden.

Gedegen onderzoek

Kloet is van mening dat scholen goed onderzoek moeten doen als ze besluiten een anti-pestprogramma te implementeren. „Niet zomaar iets aanschaffen, maar goed overleggen wat past bij de school. Ook belangrijk: de motivatie van leerkrachten. Is die er niet, dan komt het ook niet goed over en kun je het beter niet doen. Wij vinden daarnaast dat het verplichten van een anti-pestprogramma niet werkt, iets dat ook terug kwam uit het onderzoek. En op scholen waar pesten niet of nauwelijks voorkomt, is het dan ook niet nodig of gebruik je alleen een module waarmee je de boel monitort.” Niet alle methodes passen bij alle scholen en daarom is het ook zo fijn dat er verschillende opties zijn, vindt Kloet: „Ons gezamenlijke doel is immers om pesten terug te dringen.”

BEKIJK OOK


Views

100+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

400+

Kinderopvang Jolie: geen striptease maar jolige grap

Kinderopvang Jolie: geen striptease maar jolige grap

Van seksuele opwinding was geen sprake, volgens de opvang. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

2 UUR

Kinderdagverblijf Jolie in Utrecht distantieert zich nadrukkelijk van de aantijging dat de organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan een striptease. Volgens directeur Hanny Reuser hebben medewerkers in februari met een collega die wat aandacht nodig had, een jolige grap uitgehaald. De GGD sprak eerder van „grensoverschrijdend gedrag".

Verjaardag

De collega werd op haar verjaardag met haar kleren aan op een tafel gelegd. Ze werd bedekt met een laagje folie waarop een „toefje slagroom" werd gespoten. Een mannelijke medewerker („een sociaal voelend mens") trok zijn shirt uit, draaide dit driemaal boven zijn hoofd en danste om de tafel. „Dit alles heeft een minuut geduurd”, aldus Reuser. Van seksuele opwinding was geen sprake. Er is geen slagroom gelikt.

De veiligheid van de kinderen was geen moment in gevaar en zij konden door de dichte deuren niets van het kortstondige feestje meekrijgen, zegt Reuser, maar een tweede keer zal zoiets niet meer plaatsvinden.

Steun

Reuser krijgt donderdag steun van vele ouders. Kinderen komen knuffels brengen. Ouders bellen huilend op. Vrijdag komen basisscholen uit de buurt langs voor een steuntje in de rug.

Omwille van de ouders die Jolie in een handtekeningenactie steunen, heeft de organisatie bezwaar aangetekend tegen het rapport van de GGD. Die procedure loopt nog. Het kinderdagverblijf, dat de zorg heeft voor vijfhonderd kinderen, stapt naar de bestuursrechter als het geen gelijk krijgt. Een schadevergoeding kan dan onderdeel van de eis zijn.

BEKIJK OOK


Views

100+

Trump zegt meeting met Kim Jung-Un op 12 juni af

Trump zegt meeting met Kim Jung-Un op 12 juni af

Trump hoopt dat de meeting op een ander moment wel door kan gaan. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

3 UUR

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die op 12 juni zou worden worden gehouden in Singapore, afgezegd. Dat heeft hij hem in een brief laten weten. Trump vind het topoverleg op dit moment niet opportuun gezien de recente vijandige uitlatingen van Kim. Hij zegt te hopen dat de meeting, waarnaar hij had uitgezien, op een ander moment wel kan doorgaan.

Eerder deze week werd bekend dat Trump twijfelde of de langverwachte ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgende maand wel door zou gaan. „Het kan zijn dat het niet op 12 juni lukt. Als het niet gebeurt, zal het misschien later gebeuren'', verklaarde hij dinsdag.

Plotseling afzeggen

Trump uitte zijn twijfel tijdens een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het Witte Huis. Noord-Korea zaaide eerder twijfel over het doorgaan van de top door een overleg vorige week met de zuiderburen plotseling af te zeggen. De reden daarvoor zouden gezamenlijke militairen oefeningen zijn van de VS en Zuid-Korea.

Moon verklaarde dat hij er op vertrouwt dat Trump er een succesvolle top van zal maken en dat de oorlog tussen beide Korea's tot een einde komt.

BEKIJK OOK


Views

200+

Peuter lijdt aan het onkambare haar syndroom

Zo ziet onkambaar haar eruit/Screenshot

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:00

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van donderdag 24 mei.

Onkambaar haar

Een bad hairday? Wij hebben dat misschien een keer in de zoveel maanden, als ons haar niet in model te krijgen is, maar Taylor McGowan heeft dat permanent. De peuter van zeventien maanden oud heeft haar waarop geen vat te krijgen is en lijdt aan het zogenaamde Uncombable Hair Syndrome. Hoewel het een uiterst zeldzame aandoening is, hoopt haar moeder met dit filmpje wat aandacht te generen voor de aandoening.

Brand door scootmobiel

In het Limburgse Schimmert is woensdagavond een enorme brand uitgebroken in een boerderij. De brand ontstond in de opladende accu van een scootmobiel, waardoor bijna de gehele boerderij verwoest werd.

Jamai in Wie Is De Mol?

De uitzendingen van Wie Is De Mol? zullen pas begin 2019 van start gaan, maar de opnames zijn nu bezig. De eerste deelnemer lijkt al onthuld door de altijd fanatieke fans: voormalig Idols-winnaar Jamai Loman.

BEKIJK OOK


Views

700+

Lees de Metro van donderdag 24 mei nu al online

Lees de Metro van donderdag 24 mei nu al online

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van donderdag 24 mei is gedrukt en wordt de komende uren weer naar de vertrouwde bakken op tientallen NS-stations gebracht.

Wat kun je zoal verwachten? Allereerst een verhaal van onze Constance die een poging doet om de sfeer te redden in de trein, bus, metro en tram. Dit naar aanleiding van een plan van een basisschool uit Den Haag die iets aan de sfeer, waarbij iedereen constant op zijn telefoon zit, wil doen.

Verder een verhaal van Jeroen die beschrijft welke Nederlanders in het verleden de hoofdrol pakten in de eindstrijd van de Champions League. Liverpool-spelers Virgil van Dijk en Gini Wijnaldum hopen zaterdag tegen Real Madrid namelijk in de voetsporen te treden van enkele landgenoten.

En dat is nog lang niet alles. Metro zou Metro niet zijn als er geen horoscoop, sudoku's, lezerscolumn en #treinleven in staat. Nieuwsgierig geworden? Lees hem hier alvast online.

BEKIJK OOK


Views

400+