Metro
Metro Nieuws 8 mei 2018 / 04:59 uur

Kinderopvang wordt duurder door nieuwe eisen

Nieuwe eisen en een flink personeelstekort: de kinderopvang wordt duurder.

Max drie kids

Kwaliteitseisen die volgend jaar in de kinderopvang van kracht gaan, stellen de sector voor grote personele problemen. Vanaf 2019 mogen medewerkers in de kinderopvang nog maar maximaal drie kinderen onder hun hoede hebben. Nu zijn dat er nog vier. Volgens een studie van ABN AMRO zullen er ruim 2.500 extra mensen nodig zijn.

Instellingen moeten dus op zoek naar extra mensen, terwijl het nu al moeilijk is om de vacatures ingevuld te krijgen. Vooral in de grote steden zijn er tekorten, die ook de tarieven onder druk zetten. Op dit moment komen er per maand gemiddeld 450 nieuwe vacatures bij in de kinderopvang. Dat was twee jaar geleden nog ongeveer de helft.

Hogere prijzen

ABN AMRO verwacht dat meer instellingen de personeelskrapte uiteindelijk gaan doorberekenen. Ze zullen hogere prijzen gaan vragen dan de maximale vergoeding die ouders ontvangen om opvang voor hun kinderen te betalen, aldus NU.nl. 

In de studie worden aanbevelingen gedaan om de problemen zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Dat kan bijvoorbeeld met dynamische tarieven, waarbij de daluren in de opvang aantrekkelijker gemaakt worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderopvang wordt duurder door nieuwe eisen
Sluiten