Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 mei 2018 / 13:59 uur

Is mdma per 2021 toegestaan als geneesmiddel PTSS?

Er is al vaker onderzoek gedaan naar de werking van mdma bij het behandelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een nieuwe studie leverde dermate goede resultaten op, dat de onderzoekers hopen dat de Amerikaanse instantie Food and Drug Administration (FDA) de drug in 2021 wil toestaan.

125 milligram

In het onderzoek – gepresenteerd op de website van The Lancet – werden 26 patiënten getoetst, die allemaal zeker zes maanden last hadden van PTSS. Ze kregen gedurende twee psychotherapiesessies een dosis van 30, 75, of 125 milligram mdma. Zowel de deelnemers als de therapeuten wisten vooraf niet wie welke dosis nam.

Na een maand bleken de mensen met de hogere dosis veel meer progressie te hebben geboekt, dan zij met slechts 30 milligram. 68 procent uit de twee groepen met de hoogste dosis had op dat moment al geen verschijnselen meer. Bij de andere twee groepen was dat 29 procent. Na een jaar was van het totaal tweederde compleet genezen. De overige patiënten hadden de symptomen nog wel, maar deze waren een stuk minder hevig.

Hoopvol gestemd

Veel experts zijn hoopvol gestemd over de resultaten. Mdma zorgt immers voor de doorbraak in het bestrijden van PTSS, waar al een paar decennia op gewacht wordt.

Er moeten toch wel een paar kritische noten bij het onderzoek worden geplaatst. Zo gaat het hier om een vrij kleine testgroep. Daarbij is er nog niks bekend over de invloed van de drugs op de langere termijn.

Grote proef

De Amerikaanse hoofdonderzoeker Michael C. Mithoefer wil een van die bezwaren in ieder geval uit de weg ruimen. Deze zomer nog start er een gelijkaardige proef met twee- tot driehonderd proefpersonen.

Als de resultaten niet veel afwijken van die van het eerdere onderzoek (of nog beter zijn), dan hoopt Mithoefer de FDA te hebben overtuigd. Het zal dan alleen gebruikt worden in gespecialiseerde klinieken met goed getrainde therapeuten. Het zal absoluut geen medicijn worden dat je op recept bij de apotheek kan afhalen."

Hoofdingrediënt

Mdma is het hoofdingrediënt in xtc, maar kan ook los geconsumeerd worden. Andere drugs zijn in verschillende studies ook al getest als medicijn. Zo schijnen LSD en paddestoelen goed te helpen bij depressies, terwijl marihuana pijn en beroertes bestrijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is mdma per 2021 toegestaan als geneesmiddel PTSS?
Sluiten