Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 mei 2018 / 19:23 uur

Iran noemt besluit Trump illegaal, EU houdt vast

Iran heeft het besluit van Donald Trump uit het nucleair akkoord te stappen veroordeeld als ‘illegaal’. De staatstelevisie sprak van een ‘onwettige’ gang van zaken en ‘ondermijning van internationale afspraken’. President Trump had vlak daarvoor in het Witte Huis verklaard de VS terug te trekken uit de de deal die was bedoeld om Teheran te laten stoppen met het ontwikkelen van kernwapens.

Essentieel voor de veiligheid

De EU stelt ondertussen vast te houden aan het nucleaire programma met Iran. ,,Deze overeenkomst is essentieel voor de veiligheid in Europa. Wij zijn vastbesloten onze burgers op deze manier te beschermen’’, zo reageert EU-buitenlandchef Federica Mogherini namens de EU vanuit Rome op het besluit van president Trump om de VS terug te trekken uit de zogeheten JCPOA-deal.

Volgens Mogherini werkt het in 2015 gesloten akkoord, dat moet voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Ze zegt volledig te vertrouwen op het oordeel van het atoomagentschap van de Verenigde Naties, IAEA, dat ,,al tien keer heeft verklaard dat Iran zich aan de afspraken houdt.’’ Ze zegt zorgen te hebben over de aankondiging dat de VS opnieuw sancties tegen Iran zullen treffen.

EU-president Donald Tusk twittert dat Trump ‘een eensgezinde Europese benadering’ tegenover zich zal vinden. Tusk heeft de kwestie geagendeerd voor de EU-top in Sofia op 17 mei.

Steun

Saudi-Arabië, de aartsvijand van Iran, viel Trump bij en zei de sancties te steunen. Hetzelfde deed zoals te verwachten was de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij noemde de deal met Iran uit 2015 ‘een recept voor een ramp’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Iran noemt besluit Trump illegaal, EU houdt vast
Sluiten