Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 9 mei 2018 / 12:49 uur

‘HEMA komt zo goed als zeker in Belgische handen’

HEMA komt zo goed als zeker in Belgische handen. Na een zoektocht van ruim een half jaar lijkt er een nieuwe koper te zijn gevonden voor het oer-Hollandse winkelconcern.

Volgens De Telegraaf en het Financieele Dagblad wil de Belgische investeringsmaatschappij Core Equity Holding de rookworstgigant kopen en zijn de onderhandelingen bijna rond. Zij nemen de keten over van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, die sinds 2007 eigenaar is.

Schulden

De nieuwe investeringsmaatschappij gaat een bedrag van ongeveer 1 miljard euro betalen voor HEMA, inclusief de schulden. Die teller stond eind vorig jaar op 685 miljoen euro.

Het winkelconcern, dat in 1926 is opgericht in Amsterdam, heeft al jaren moeite met het realiseren van winst. In 2017 heeft HEMA het nettoverlies zien oplopen naar 30,9 miljoen euro. Een jaar eerder waren de cijfers ook al behoorlijk rood: toen stond het verlies op 26,2 miljoen euro. In elf jaar tijd maakte het concern slechts twee jaar winst.

Niet uit op snelle winst

Ondanks de rode cijfers, zien de Belgen het zitten met de in totaal 735 winkels, die voornamelijk zijn gevestigd in de Benelux. De nieuwe investeringsmaatschappij zegt namelijk niet uit te zijn op snelle winst. Bedrijven worden aangekocht voor een periode van tien jaar of langer voor ze weer worden doorverkocht.

Of we er straks nog steeds terecht kunnen voor Jip en Janneke-champagne, tompoucen en de befaamde rookworst, is even afwachten. HEMA (of BEMA zoals De Telegraaf de keten al noemde) wil nog niet reageren op het nieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘HEMA komt zo goed als zeker in Belgische handen’
Sluiten