Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 22 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Hans Jansen bespeelt álle stationspiano’s

Hij ziet er om half drie ’s middags nog verrassend fris uit. De Zwolse muzikant Hans Jansen heeft er inmiddels acht uur opzitten, maar zijn energie telt nog steeds voor tien.

Vijf uur ’s ochtends was het toen Jansen in het verlaten station Maastricht de toetsen op de allereerste piano aansloeg. Hoewel, verlaten? Jansen mocht zich in alle vroegte toch nog rijk rekenen met dankbaar publiek, zo werd duidelijk toen de gordijnen van een fotohokje giechelend opzij schoven en erachter een jong, verliefd stelletje bleek te schuilen.

Meereizen

Kwam zijn spontane optreden toch nog goed van pas. ,,Het was zo mooi. Geweldig toch? We dachten echt dat we helemaal alleen waren’’, vertelt Guus van de Wetering, coördinator ’ludieke projecten’ – ,,Ja, dat is echt mijn functie. Heb er niet eens voor gestudeerd, ben er gewoon ingerold’’- bij de NS. Om alles in goede banen te leiden reist hij de hele dag met de muzikant mee.

Het doel is om alle stationspiano’s binnen een dag te bespelen. Daarmee wil Jansen – in het dagelijks leven docent- een record vestigen. ,,Niemand is me nog voorgegaan, maar ik heb altijd gedacht: Hoe gaaf zou het zijn om binnen 24 uur al die mooie stationspiano’s te bespelen?’’, vertelt de muzikant tijdens de reis van station Bijlmer Arena naar Utrecht Centraal.

Wicked Game

Want deze instrumenten hebben Jansen in ieder geval veel goeds gebracht. Het was eind vorig jaar toen een voorbijganger zijn versie van ’Wicked Game’ van Chris Isaak op de piano in Zwolle filmde. De opname ging viral en voordat Jansen het doorhad werd hij als gast uitgenodigd voor verschillende radioprogramma’s en zag hij de views en de complimenten voor zijn werk binnenstromen.

,,Het gaat mij echt om die stationspiano. Ik wil mensen onthaasten en tegelijkertijd stimuleren om zelf ook de piano te bespelen, ook al durf je dat misschien niet meteen. Maar mijn ervaring is, als je zelf plezier hebt hebben anderen dat ook.’’

Timing

Om zijn doel te behalen is timing de sleutel tot succes. Van de Wetering – in geel veiligheidshesje en de dienstregeling binnen handbereik – wijst Jansen daarom regelmatig vriendelijk op de tijd. Op elk station staat er maximaal vijf minuten voor muziek, daarna vervolgt de reis naar de volgende stop.

Op het ene station is het publiek groter dan op het andere , maar met zijn zuivere stem, soepel pianospel en aanstekelijk enthousiasme trekt Jansen overal bekijks. ,,Het is voor mij al een beloning als iemand even van zijn telefoon opkijkt en een glimlach geeft. Dat je iemand uit de drukte van het dagelijks leven haalt.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.