Daisy Heyer
Daisy Heyer | LinkedIn Nieuws 10 mei 2018 / 16:49 uur

‘Geef dieren geen medicijnen die voor mensen zijn’

Je zou denken dat deze waarschuwing niet nodig is, maar niets is minder waar: dierenartsen waarschuwen mensen dat ze geen medicijnen aan dieren moeten geven die niet voor dieren bestemd zijn.

Volgens Editie NL komt het steeds vaker voor dat honden en katten geneesmiddelen binnenkrijgen die bedoeld zijn voor mensen. Dat gebeurt niet altijd expres, maar dikwijls wél. Huisdieren krijgen dan bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen toegediend, wat grote gevolgen kan hebben voor de beesten.

‘Geen zin’

,,Soms hebben mensen geen zin om naar de dierenarts te gaan, als de hond of kat pijn heeft", aldus dierenarts Tjerk Bosje in het interview. ,,Ze kiezen er dan voor om het dier gewone pijnstillers te geven." Volgens de artsen is dat levensgevaarlijk voor de huisdieren.

De arts begrijpt dat mensen voor hun eigen medicijnen kiezen: pijnstillers voor dieren kosten al gauw meer dan een halve tot bijna een euro per stuk, terwijl paracetamol voor mensen zo’n 5 cent per pilletje kost. Echter vormen de pillen groot gevaar voor de dieren.

,,Als een kat paracetamol krijgt, kan hij bloedarmoede krijgen en in het ergste geval zelfs doodgaan", aldus Bosje. Voor een hond geldt dat zij bijvoorbeeld maagzweren kunnen krijgen of dat er bloed worden overgegeven of uitgepoept. Er is tevens gevaar dat de nieren er mee stoppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Geef dieren geen medicijnen die voor mensen zijn’
Sluiten