Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Gaat het Songfestival in Israël geboycot worden?

Het is een jarenlange traditie: het land dat het Songfestival wint krijgt de eer om het opvolgende jaar het festijn in zijn land te organiseren. Nu Israël gewonnen heeft, zorgt dat echter voor flink wat discussie: diverse deelnemende landen zien het niet zitten om af te reizen naar een land waar zware conflicten aan de orde van de dag zijn.

Dreigen met boycot

Het conflict tussen Israël en Palestina is recentelijk weer opgelaaid. Bij protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël vielen veel doden en gewonden. Onder meer IJsland, Ierland en Zweden zouden nu twijfelen over hun deelname aan het Songfestival vanwege de situatie. Als het aan de winnares van dit jaar ligt, is die twijfel echter niet nodig: ze riep na haar winst meteen naar het publiek dat het spektakel volgend jaar absoluut in Jeruzalem zou gaan plaatsvinden. Toch wordt er al gedreigd met een boycot van andere deelnemende landen wanneer dit plan oprecht door zou gaan.

Uitwijken?

Niet alleen de genoemde landen maken zich druk over de locatie van het evenement: de organisatie schijnt ook zorgen te hebben over de voorbereidingen en het transport, meldt de Israëlische zender Channel 10. Achter de schermen is er druk overleg tussen de Israëlische omroep Kan en de European Broadcasting Union (EBU). Israël organiseerde in 1999 voor het laatst een Songfestival: toen vond het evenement wel plaats in Jeruzalem. Uitwijken naar een andere plek dan het ‘winnaarsland’ is niet bepaald gebruikelijk: dit gebeurde voor het laatst in 1980.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.