Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 8 mei 2018

Fernando Ricksen wordt snel zwakker door ALS

Het lichaam Fernando Ricksen krijgt door de progressieve spierziekte ALS steeds meer en meer last van complicaties. De gezondheid van de voormalige voetballer gaat in een hoog tempo achteruit. „De enige communicatie die nog met hem plaatsvindt, gaat via knipperende ogen. Alle kracht uit zijn armen en benen is verdwenen. De vraag is hoe lang hij dit nog vol kan houden”, aldus biograaf Vincent de Vries aan de Telegraaf

Oud-ploeggenoten Kevin Hofland en Mark van Bommel onthullen het standbeeld ©ANP

ALS

Volgens de schrijver is het nog twijfelachtig of Ricksen de verjaardag van zijn dochter, die in juni jarig is, nog meemaakt. De ex-sporter woont in Valencia en trekt zich steeds verder terug. Hij geeft geen interviews meer, kan niet meer praten of gebruik maken van zijn telefoon. „Hij staart op zijn balkon voor zich uit".

Fernando Ricksen lijdt aan de ziekte ALS. Dit is een zeldzame neurologische aandoening waarbij de motorische cellen in de hersenstem die communiceren met de spieren en het ruggenmerg in de loop van de jaren afzwakken. Patiënten van de ziekte krijgen hierdoor te maken met verlammingen over hun hele lijf. De ziekte is niet te gelezen.

Vijf jaar geleden werd er bij de 42-jarige Limburger ALS gediagnostiseerd. Tijdens een emotioneel gesprek aan tafel bij De Wereld Draait Door, werd zijn slopende noodlot wereldkundig gemaakt. Gemiddeld leven patiënten die de diagnose ALS hebben drie tot vijf jaar.

Fortuna Sittard

Ricksen speelde twaalf keer voor het Nederlands Elftal en was onderdeel van de selectie van Fortuna Sittard in haar gloriejaren. Hij was onder meer een teamgenoot van Mark van Bommel en Kevin Hofland. In januari werd er een tribune naar hem vernoemd en kwam er een standbeeld van de rechtsback in het Sittardse station. De ploeg promoveerde onlangs voor het eerst in 16 jaar naar de Eredivisie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Fernando Ricksen wordt snel zwakker door ALS
Sluiten