Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven

Als het aan het Europees Parlement ligt, moeten dierenproeven voor cosmetica binnen vijf jaar wereldwijd verboden zijn. Dit is in Europa al sinds 2004 het geval en volgens het EP niet schadelijk gebleken voor de cosmetica-industrie. In een resolutie, die met zeer grote meerderheid is aanvaard, vraagt het Parlement nu om verandering.

Geen verloren banen

Er werd in eerste instantie nog gevreesd dat er banen in het geding zouden komen door het verbod op dierenproeven, maar geen van de 2 miljoen banen schijnt in gevaar te zijn gekomen. Wel zou het verbod niet altijd even waterdicht zijn: sommige cosmetica die buiten de EU op dieren zijn getest, worden binnen Europa nog eens dierproefvrij getest, en komen dan alsnog op de markt.

Pijnlijke proeven

De resolutie eist nu dat die sluiproute gesloten wordt en er een diplomatiek offensief ingezet moet worden op de landen die dierproeven voor cosmetica nog wel toestaan. In 80 procent van de landen in de wereld is dit nog wel legaal. Hier worden konijnen, hamsters, muizen, cavia’s en ratten aan allerlei pijnlijke proeven onderworpen om mensen te behoeden voor huid- en oogirritaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.