Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 mei 2018 / 11:49 uur

Doodswens 104-jarige Australiër eindelijk uitgekomen

Dood willen maar het wettelijk niet mogen, het was een enorme kwelling voor de 104-jarige David Goodall uit Australië. De oudste wetenschapper van Australië, die eerder een zelfmoordpoging deed, reist al twintig jaar de halve wereld over omdat hulp bij sterven in zijn vaderland niet mag.

Uiteindelijk is hij donderdag in het Zwitserse Basel overleden. Goodall kreeg daar hulp van een organisatie voor zelfdoding. In Zwitserland is euthanasie onder bepaalde voorwaarden mogelijk, ook voor mensen die niet terminaal ziek zijn.

Discussie ontketenen

Goodall zag het leven niet meer zitten sinds een val zijn mobiliteit ernstig had aangetast. Hij sprak bij aankomst in Basel maandag openlijk over zijn reisdoel. Hij hoopte met zijn daad niet alleen persoonlijke rust te vinden maar ook een discussie over euthanasie te ontketenen in Australië. „Ik betreur het dat ik deze leeftijd bereikt heb”, zei de hoogbejaarde man.

Euthanasie is over het algemeen verboden in Australië. Alleen in de staat Victoria – de kleinste staat overigens – is na zo’n 100 uur overleggen besloten dat euthanasie wel is toegestaan als een patiënt terminaal ziek is. De persoon in kwestie mag er dan voor kiezen om geen medicijnen meer te ontvangen of als zij aan apparaten liggen, dat die mogen worden uitgeschakeld.

Alhoewel het illegaal en dus strafbaar is om te helpen bij zelfdoding in Australië, wordt bijna niemand hiervoor uiteindelijk berecht.

Reageer op artikel:
Doodswens 104-jarige Australiër eindelijk uitgekomen
Sluiten