Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 mei 2018 / 15:00 uur

Doodgeboren kindjes straks ‘erkend’ in register

Doodgeboren kindjes kunnen binnenkort erkend worden. Een wetswijziging die het kabinet wil gaan doorvoeren, maakt het voor ouders van doodgeboren kinderen mogelijk om ze toch te registreren in het persoonsregister Basisregistratie Personen.

Geschat wordt dat jaarlijks zo’n 550 ouders zich zullen melden met een dergelijk verzoek. ,,De verwachting is dat direct na inwerkingtreding van de wet dit aantal hoger zou kunnen liggen”, zegt een medewerker van het ministerie tegenover Het Algemeen Dagblad.

Column

De wet kwam op tafel nadat er meer dan 80.000 mensen hun handtekening hadden gezet. Columniste Roos Schlikker – die zelf een doodgeboren kind kreeg – wijdde er aandacht aan. ,,Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan. De wet bepaalt dat mijn dochter niet bestaat", zo schreef ze in 2015.

Over de wet moet er nog gestemd worden in de Eerste en Tweede Kamer, maar een meerderheid in beide kamers is voor. De verwachting is dat de wet nog in 2018 helemaal is doorgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Doodgeboren kindjes straks ‘erkend’ in register
Sluiten