Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Defensie vindt geen bewijs voor verhaal Marco Kroon

Oorlogsheld Marco Kroon heeft het verhaal over dat hij is ontvoerd en daarna een gijzelnemer heeft gedood, in ieder geval deels verzonnen. Dat denkt de defensietop. Na een jaar onderzoek heeft het ministerie van Defensie nog geen bewijs kunnen vinden voor zijn verhaal.

Dat blijkt uit gesprekken die de Volkskrant voerde met twaalf mensen die betrokken waren bij Kroons geheime missie in Afghanistan of meer weten van het interne onderzoek naar zijn uitspraken. Nadat Kroon zelf bij toenmalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp melding had gemaakt van het incident, werd begin 2017 op verzoek van het OM een intern onderzoek ingesteld.

‘Wel iets’

De conclusie is dat defensie niet kan bevestigen dat het verhaal waar is, omdat er geen aanwijzingen voor zijn. Toch kan ook geen van allen met honderd procent zekerheid zeggen dat Kroon nooit iets traumatisch is overkomen. „We denken wel dat er iets is gebeurd, want de verklaring is heel gedetailleerd en hij zit er echt mee. Maar ik weet niet of het in die mate is gebeurd", zegt een van de bronnen.

Bij defensie wordt vermoed dat Kroon een posttraumatisch stresssyndroom heeft opgelopen. Psychologen zouden hem op initiatief van defensie al onderzocht hebben, maar of hij het syndroom daadwerkelijk heeft, is niet duidelijk.

Wel wordt Kroon psychisch begeleid. „Mogelijk zijn feiten door elkaar gehaald en is hij ze echt gaan geloven", zegt een bron.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.