Metro
Metro Nieuws 14 mei 2018 / 16:44 uur

De wolf is in Friesland, blijkt uit DNA-onderzoek

Voor het eerst in honderden jaren is er officieel een wolf gespot in onze noordelijke provincie Friesland. Een maand geleden beet het dier een paar schapen dood in het Friese dorpje Boijl. En DNA-onderzoek heeft nu aangetoond dat het inderdaad om een wolf gaat.

Op de dag dat de wolf de schapen had gedood, werd het dier ook gezien door een inwoner van Appelscha, vlakbij Boijl. Daarmee is het voor het eerst sinds lange tijd dat er een wolf in de provincie Friesland werd gesignaleerd. Volgens de Leeuwarder Courant gebeurde het zelfs voor het laatst in 1712.

Duitsland

De afgelopen jaren werden vooral in het oosten van het land, maar ook in buurprovincie Groningen, regelmatig wolven gezien die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Ook Boijl ligt hemelsbreed ruim 45 kilometer van de grens met Duitsland.

De organisatie Bij12-Faunafonds is ingeschakeld om de schade af te handelen met de eigenaar van de schapen, geheel volgens het wolvenprotocol dat de provincies met elkaar hebben afgesproken. Wolven hebben een beschermde status in Nederland. Vroeger werden ze massaal afgeschoten. Wolvenkenners zien de recente bezoeken als mogelijke voorbode van een terugkeer van de wolf in de Nederlandse natuur.

Toch is de kans dat we de wolf zullen zien, klein. „Je hoeft er niet bang voor te zijn”, zei Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer eerder tegen Metro. „De meeste wolven zijn bang voor mensen en zullen zich veelal schuilhouden in hun eigen leefgebied.”

Weer DNA-onderzoek

Afgelopen weekend werden er opnieuw schapen doodgebeten, in de Friese plaatsjes De Knipe en Langezwaag. Ook daar moet DNA-onderzoek uitwijzen of dit is gedaan door een wolf. De uitkomst daarvan wordt verwacht over ongeveer een maand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De wolf is in Friesland, blijkt uit DNA-onderzoek
Sluiten