Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

De EU gaat drastisch de strijd tegen plastic aan

Grote kans dat je op wekelijkse basis een wattenstaafje of chipszakje gebruikt; het zijn plastic wegwerpvoorwerpen die we gebruiken zonder er erg in te hebben. Als het aan de Europese Commissie ligt, gaat dat echter veranderen: wanneer er duurzame en betaalbare alternatieven zijn, zouden die ingezet moeten worden. Hiermee wil de Commissie de ophoping van plastic afval in de oceanen tegengaan.

Zwerfvuil in de zee

Vicevoorzitter Frans Timmermans presenteerde maandag de wetsvoorstellen. Het dagelijks EU-bestuur heeft inmiddels goed zicht op de tien plastic wegwerpvoorwerpen die het meest op het strand gevonden worden. Deze voorwerpen creëren 70 (!) procent van het zwerfvuil in de zee. In 2030 zou dit aantal gehalveerd moeten zijn.

Bewustwording

Hoe het gebruik van plastic drinkbekers, voedselbakjes, snoepwinkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen teruggedrongen moet gaan worden? Door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen ervan. Daarnaast komen er bewustwordingscampagnes.

Meer maatregelen

Naast het inzetten van duurzame en betaalbare alternatieven voor plastic wegwerpvoorwerpen, worden er nog meer maatregelen in de strijd gegooid om de plasticvervuiling terug te dringen. Zo zouden negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden moeten worden ingezameld en moeten fabrikanten op maandverband, vochtige doekjes en ballonnen gaan vermelden dat er plastic in zit. Er wordt daarnaast overwogen om een EU-belasting op plastic te heffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.