Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Campagnefilm van PVV over islam niet strafbaar

In een poging tot het voeren van campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart, publiceerde de PVV op 15 maart een campagnefilmpje over de islam. Zeventien mensen deden aangifte, maar de rechter bepaalde vandaag dat er geen sprake was van aanzetten tot haat.

Geen groep

Veel mensen namen aanstoot aan het filmpje over de islam, waarin na het in beeld komen van het woord ‘islam’, woorden volgden als: ‘discriminatie, geweld, terreur, vrouwenhaat, homohaat, jodenhaat en christenhaat.’

Volgens het OM is het filmpje niet strafbaar, omdat er niet een hele groep wordt aangesproken. „De uiting in zijn geheel moet zo begrepen worden dat deze alleen gaat over islam als godsdienst en niet over de aanhangers van die godsdienst”, aldus het OM. Daar is in dit geval dus geen sprake van.

Niet aangezet tot haat

Daarbij tevens van belang is het feit dat de kijker volgens het OM niet wordt aangezet om iets strafbaars te doen. Nu.nl schrijft dat de zeventien mensen die aangifte hebben gedaan zijn geïnformeerd over het verloop van de zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.