Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Cambridge Analytica sluit de deuren na datadrama

Databedrijf Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het onmiddellijk alle activiteiten staakt.

Niet lang geleden ontstond wereldwijde ophef toen bleek dat Cambridge Analytica de gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers in handen had. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om profielen van kiezers te maken. Zij konden zo worden bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, zei een klokkenluider.

Financiële problemen

Cambridge Analytica raakte door het schandaal in de financiële problemen. Het bedrijf zegt het doelwit te zijn geworden van „tal van ongefundeerde beschuldigingen”. Door aanhoudende berichtgeving over de kwestie zou geen klant of leverancier nog met het bedrijf willen samenwerken. Daarnaast zouden de juridische kosten in het Facebook-onderzoek zich maar blijven opstapelen, schrijft Bright.nl. Door die twee factoren ontkomen Cambridge Analytica en moederbedrijf SCL Elections Ltd er naar eigen zeggen niet aan faillissement aan te vragen.

Het databedrijf zegt er niet aan te twijfelen dat alle medewerkers „ethisch en volgens de wet” hebben gehandeld. De bestuurders van het bedrijf spraken hun medeleven uit met de „toegewijde medewerkers die vandaag te horen kregen dat ze vermoedelijk hun baan verliezen als gevolg van de schade die het bedrijf heeft opgelopen door de oneerlijke, negatieve berichtgeving in de media”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cambridge Analytica sluit de deuren na datadrama
Sluiten