Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mei 2018 / 13:24 uur

Cambridge Analytica moet Facebookdata overdragen

Cambridge Analytica, het Britse bedrijf betrokken bij het Facebookschandaal, is verplicht data van Amerikaanse Facebook-gebruikers over te dragen als zij erom vragen.

Een Britse privacywaakhond zegt dat als het bedrijf dit niet doet, ze een misdrijf plegen. De waakhond zegt dat een informatieverzoek van de Amerikaan David Caroll rechtmatig is en eist dat het Britse bedrijf met de gegevens op de proppen komt.

Grote precedentwerking

De uitspraak in deze zaak heeft een grote precedentwerking nu miljoenen Amerikanen kunnen opvragen wat Cambridge Analytica met hun gegevens heeft gedaan, denken privacyexperts.

Cambridge Analytica kreeg 87 miljoen profielen in handen en gebruikte gegevens zonder medeweten van de accounthouders voor andere zaken, zoals de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Door de uitspraak van de waakhond kan nu precies na worden nagegaan hoe Cambridge te werk ging.

Door het dataschandaal is Cambridge Analytica in de financiële problemen geraakt. Het bedrijf heeft faillissement aangevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cambridge Analytica moet Facebookdata overdragen
Sluiten