Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mei 2018 / 07:23 uur

Bijna elke dag kind ontvoerd naar het buitenland

In Nederland wordt er bijna elke dag een kind ontvoerd naar het buitenland. En de dader is bijna altijd een van de eigen ouders. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Baby’s

In 2017 werden er in totaal 288 ontvoerde kinderen gemeld. Het jaar ervoor waren dat er nog 251. Volgens het centrum waren er vorig jaar nog eens 448 kinderen betrokken bij een dreiging om ontvoerd te worden.

Vaak gaat het om baby’s of peuters. Doorgaans worden ze ontvoerd naar hun moederland. De achterblijvende Nederlandse vader of moeder krijgt vaak te maken met een ingewikkelde rechtsgang in het buitenland. Rechters daar houden zich lang niet altijd aan internationale verdragen.

Vrouwen

Kinderen vanuit Nederland worden het meest ontvoerd naar Polen, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Marokko. De meeste meldingen kwamen uit Zuid-Holland en in 70 procent van de zaken was vorig jaar de vrouw de ontvoerder.

Vooral gedupeerde ouders melden zich bij het Centrum Internationale Kinderontvoering, dat alle meldingen registreert en kan adviseren en begeleiden. Het centrum legt de oorzaak voor de stijging bij het groeiend aantal gemengde relaties door de globalisering en de vele vluchtelingen die over de wereld zwerven.

De Tweede Kamer overlegt woensdag met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over dit probleem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijna elke dag kind ontvoerd naar het buitenland
Sluiten