Metro
Metro Nieuws 1 mei 2018 / 10:40 uur

Autistische vrouw hardhandig uit bioscoop gezet

Ophef in Engeland: daar is een vrouw (25) met het Syndroom van Asperger de bioscoop uitgezet omdat ze „te hard lachte”. Ze genoot van de film The Good, The Bad en The Ugly toen ze hardhandig de zaal uit werd gezet. Haar moeder is „geschokt en zit vol walging”, meldt de BBC.

Verjaardagsfilm

Tasmin Parker, de vrouw om wie het gaat, was afgelopen zondag in Londen naar de bioscoop gegaan ter ere van haar 25ste verjaardag. De film uit 1966 betekende een hoop voor Tasmin, vertelde haar moeder Lydia. Ze zou zich identificeren met de karakters.

Hard lachen

Volgens Lloyd Sheperd, die met zijn zoon in de zaal zat, lachte Tasmin heel hard bij de grappige stukjes. Hij omschreef het echter zeker niet als ongepast. Toch schreeuwde een andere filmbezoeker naar de vrouw en stapten anderen daarna naar medewerkers om te klagen over het gelach.

Vervolgens zou Tasmin de zaal zijn „uitgesleept". Ondertussen probeerde ze aan het publiek duidelijk te maken dat ze het Syndroom van Asperger heeft. Toch verklaart Sheperd dat mensen nog steeds applaudisseerden toen ze de zaal uit werd gezet.

https://twitter.com/lloydshep/status/990678635639078912

https://twitter.com/lloydshep/status/990679007556456448

Volledig in tranen

Uiteindelijk moest Lydia Parker haar dochter, volledig in tranen, ophalen bij de bioscoop. Ze noemt de situatie „inhumaan" en volledig onbegripvol tegenover mensen met autisme. Ook haar zus, Sabrina Parker, spreekt op Twitter schande van de situatie. Vanuit de bioscoop is inmiddels een flink excuus gekomen, waarbij ze verklaren dat ze hun personeel willen gaan trainen op empathie. In een uitdagende en complexe situatie zouden ze naar eigen zeggen „verkeerd gehandeld hebben".

Asperger

Asperger is een specifieke vorm van autisme waarbij mensen sociale situaties en communicatie lastig kunnen vinden. Jane Harris, van de Engelse Nationale Vereniging voor Autisme, zegt geschokt te zijn door de gebeurtenis. Ze stelt dat er „700.000 autistische mensen in Engeland zijn, die allemaal zouden moeten kunnen genieten van een film in de bioscoop”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Autistische vrouw hardhandig uit bioscoop gezet
Sluiten