Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 mei 2018 / 08:30 uur

Anne Frankboom in drie weken drie keer vernield

Een nakomeling van de witte paardenkastanjeboom waar Anne Frank uitzicht op had tijdens het schrijven van haar dagboek is in korte tijd drie keer vernield. In de afgelopen dagen is tot twee keer toe de stam omgeknakt en aan het begin van de maand werd het gewas toegetakeld door een mes. De overlevingskansen van de boom zijn twijfelachtig en de gemeente is de reeks van vernielingen beu en wil maatregelen treffen, zo meldt het Brabants Dagblad.

Chirurg

Nadat de Anne Frankboom afgelopen weekend door de vandalen werd dubbelgeklapt, kon een boomchirurg er met adequaat ingrijpen nog voor zorgen dat de plant door middel van tape, stokken en natte doeken op een provisorische wijze overeind bleef. Lang heeft de kastanjeboom niet kunnen herstellen, een paar uur nadat de chirurg klaar was met de herstelwerkzaamheden was het opnieuw raak op maandagavond. De boom werd nogmaals door onbekenden dubbelgeklapt waardoor de bast weer brak.

Dinsdag werd de kastanje opnieuw opgelapt, maar een echte hoge boom zal het waarschijnlijk nooit meer worden. Omdat hij goed gepland is en de wortels niet beschadigd zijn, kan hij nog uitgroeien tot een soort van struik. Hoewel ook dit niet zeker is. De top hangt nog ondersteboven en dit is ook niet meer te herstellen.

Brabantse bomenvandaal

In Waalwijk worden er plannen bedacht om verdere vernielingen in de toekomst te voorkomen. Zo wordt er gepleit voor 24 uur per dag cameratoezicht. De voorzitter van de stichting die het Waalwijkse Wandelpark beheert is des duivels. Hij gelooft niet dat de vernielingen worden gepleegd door baldadige hanggroepjongeren maar door iemand die de nagedachtenis aan Anne Frank willens en wetens wil vernielen.

De boom was in Waalwijk neergezet als nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Hij is vorig jaar gepland en was ongeveer vier meter hoog. Bij de boom stond een bordje met een foto en een tekst over Anne Frank. Deze zijn vanwege de aanhoudende vernielingen weggehaald.

De gemeente zal in een persconferentie op woensdag ingaan op de vernielingen en de te nemen maatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Anne Frankboom in drie weken drie keer vernield
Sluiten