Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 10 mei 2018 / 07:40 uur

Afzetters maken grof geld buit in hun ‘ruimtepakken’

Als het gaat om technische innovaties en uitvindingen, zitten we anno 2018 gebakken. We gaan af van het gas, er komt allicht een medicijn tegen kaalheid, er zijn zelfrijdende auto’s en Elon Musk brengt binnenkort misschien wel de eerste mensen naar Mars in zijn SpaceX.

Dat maakt het des te bewonderenswaardig dat twee Indiase oplichters meerdere zakenmannen hebben opgelicht met een ‘prestigieus’ nepproject, dat helemaal draaide om magische koperen platen. Ehm, wat?

Magnetische rijst

Volgens de mannen was dat koper dat door de bliksem was geraakt. En dat had nogal wat doelen: zo kon die koper rijst magnetisch maken en zo de korrels naar de plaat toe trekken. Daarbij lieten ze een koperen plaat met een dun laagje magnetische vloeistof en ijzeren rijstkorrels zien.

Zilveren ruimtepakken

Om hun verhaal kracht bij te zetten, droegen de zwendelaars, een vader en zoon, zilveren ruimtepakken die van NASA zouden zijn. Dat bedrijf zou volgens hen namelijk voor enorme bedragen willen investeren in hun uitvinding.

De vader en zoon zijn inmiddels gearresteerd. Ze liepen tegen de lamp nadat een van de investeerders argwaan kreeg toen de tests die de oplichters beloofden te doen voor verdere ontwikkelingen, telkens werden afgezegd door ‘slecht weer’. De investeerder stapte naar de politie.

Slechte Bollywoodfilm

Woensdag onthulde de politie van Delhi foto’s van de oplichters en dat zorgt voor enige hilariteit op social media. Want is het niet bijna knap om in de echtheid van de provisorisch in elkaar gezette pakken te geloven? Het leek meer op de kostumering van een hele slechte Bollywoodfilm met een minimaal budget, zo klonk het.

Noord-India

Meer dan 30 mensen uit Noord-India slikten het zwendelverhaal voor zoete koek. Eén van de opgelichte zakenmannen telde zelfs 200.000 dollar neer voor het magische koper, schrijft The Guardian. Het duo had al eerder slachtoffers gemaakt met een andere ‘uitvinding’. Ze waren op borgtocht vrij nadat ze slangen met zogenaamde medicinale krachten over de toonbank hadden laten gaan voor maar liefst 25.000 dollar per stuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afzetters maken grof geld buit in hun ‘ruimtepakken’
Sluiten