Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Zorgverzekeraars sturen surfgedrag naar Facebook’

Bij een aantal Nederlandse zorgverzekeraars kijkt Facebook over de schouder mee. Het surfgedrag van verzekerden wordt doorgestuurd naar het sociale medium.

Dit blijkt uit een onderzoek van NOS, waarbij websites van veertig zorgverzekeraars onder de loep genomen werden. Achttien daarvan – waaronder CZ – sturen vanaf hun hoofdpagina gegevens door naar Facebook, elf hebben op een pagina met medische informatie een pixel die tracking mogelijk maakt.

Medische informatie

Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld op de websites van Menzis, ONVZ en OHRA. Uit het onderzoek blijkt dat ook het Diakonessenhuis in Utrecht een trackingpixel op pagina’s met medische achtergrondinformatie heeft.

In theorie betekent bovenstaande dat Facebook de aandoeningen kan koppelen aan zijn gebruikers, in hoeverre daar misbruik van gemaakt wordt, is niet bekend. De NOS liet Menzis en CZ aan het woord, beide verzekeraars zeggen dat zij de trackingpixels inzetten voor marketingdoeleinden. Later woensdag liet Menzis weten de pixel onmiddellijk van hun site te verwijderen.

Weg met die pixel

De Patiëntenfederatie Nederland roept zorgverzekeraars op de trackingpixels van hun websites te gooien. „Doe jezelf en verzekerden een plezier en stuur dit soort informatie niet door”, aldus woordvoerder Thom Meens in gesprek met NOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.