Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Waarom we onze maaltijden precies verkeerd om eten

Eet jij in de ochtend een mager yoghurtje maar werk je ’s avonds een flink bord eten weg? Dat blijkt op het gebied van vetverbranding dus helemaal niet effectief te zijn: je zou juíst in de ochtend een grote maaltijd moeten verorberen, omdat je dan het meeste vet verbrandt. Dit stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Eetritme op de schop

Volgens de onderzoekers zou ons eetritme dus flink op de schop moeten, willen we een gezond en goed figuur behouden. Patrick Rensen, hoogleraar endocrinologie van het LUMC, vertelt tegenover NOS hoe het precies in elkaar zit. “Het omkeren van de maaltijden heeft te maken met de twee soorten vetweefsel in je lichaam. Bruin vetweefsel zet glucose en vet eten om, om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hiermee verbrand je calorieën.” Wit vetweefsel zou daarentegen juist vet en glucose opslaan in je lichaam.

Bunkeren in de ochtend

Uit het onderzoek is gebleken dat de bruine variant bij mensen vooral in de ochtend actief is, mede door het zonlicht. Gedurende de dag neemt de activiteit ervan langzaamaan weer af, met de avond als dieptepunt. Je zou dus éigenlijk voornamelijk calorieën in de ochtend moeten consumeren, wil je ze voor een groot deel verbrand hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.