Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Vrouwen in Saoedi-Arabië leren elkaar autorijden

Het klinkt voor ons ongelooflijk, maar het was in Saoedi-Arabië tot voor kort de normale gang van zaken: vrouwen mogen daar pas sinds afgelopen juni legaal autorijden. Dat betekent echter nog niet dat het volgen van lessen nu op een gelijkwaardige manier geregeld is: vrouwen schijnen tot zes keer meer te moeten betalen dan mannen om het voertuig onder de knie te krijgen. Sindsdien bieden zowel vrouwen als mannen gratis lessen aan via de hashtag #مستعده_ادرب .

Oneerlijke prijzen

Mocht je als vrouw al wat ervaring hebben op de weg, moet je 30 lesuren maken. Heb je nog nooit in een auto gezeten, moet je de 90 uur aantikken. Een uurtje lessen kost gemiddeld tussen de 60 en 75 riyal, wat neerkomt op omgerekend €1150,- om een rijbewijs te behalen. Dat klinkt in eerste instantie niet bijzonder (in Nederland betaal je immers ook vaak een soortgelijk bedrag) was het niet zo dat mannen maar €115 euro hoeven te lappen.

Hashtag

De situatie was voor de 32-jarige Hanaa Aldhafry aanleiding om de hashtag te starten, die staat voor #ik_ben_er_klaar_voor_je_te_trainen. Ze tweette het volgende: Zijn er vrijwilligers die er klaar voor zijn om anderen gratis te leren hoe ze moeten autorijden? (Na de Ramadan, omdat we niet in de problemen met de wet willen komen. Ook trainen we op parkeerplaatsen en ver weg van drukke plaatsen). Zo ja, schrijf dan de naam van je stad in de #مستعده_ادرب”

https://twitter.com/ToDrive0/status/986197367161610241

Girlpower

Sindsdien bieden vrouwen én mannen gratis lessen aan via de hashtag. Velen zijn te spreken over de ‘girlpower’ die erbij komt kijken.

https://twitter.com/Bergljot__/status/986976929382313985

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.