Metro
Metro Nieuws 22 apr 2018 / 20:35 uur

Tientallen hardlopers onwel door hitte in Antwerpen

Het had een dag moeten worden waarin hardlooprecords werden verbroken, onder het toeziend oog van familie en vrienden tijdens het hardlopen van de Antwerp 10 Miles & Marathon.

Maar meer nog raakte er een record aan deelnemers onwel: meer dan veertig deelnemers bezweken door het enorm warme weer. Zij hadden medische verzorging in een ziekenhuis nodig, een paar van hen liggen nog op de intensive care.

Meer dan 200 behandelde hardlopers

Vanaf het begin van de wedstrijd, rond 9 uur ’s ochtends, liepen de lopers al in de volle zon. In totaal moesten 268 deelnemers zich langs de route laten behandelen door medewerkers van het Rode Kruis, meldt de organisatie. Vorig jaar waren dat er ‘slechts’ 171.

De hulpdiensten konden de vraag bijna niet aan. Er waren door de politie twee ‘trechters’ aangebracht voor de hulpdiensten, zodat de lopers wel moesten afremmen en zo ook even op adem konden komen. In totaal waren er 22 ziekenwagens ingezet.

Oververhitting, uitdroging en uitputting

,,De deelnemers kampten vooral met oververhitting, uitdroging en complete uitputting”, zegt An Luyten van het Rode Kruis aan HLN, die de hitte zelf ondervond omdat ze meeliep. Volgens de organisatie waren het ‘de warmste Ten Miles ooit.’

Niet rennen maar lopen

Vanwege de hoge temperaturen werden alle deelnemers onderweg gewaarschuwd om het rustig aan te doen en geen risico’s te nemen: niet rennen, maar de wedstrijd rustig uitlopen. Meer dan 40.000 lopers, verdeeld over vier afstanden, deden mee aan de 33e editie van de hardloopwedstrijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen hardlopers onwel door hitte in Antwerpen
Sluiten