Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Technische vmbo-afdelingen dicht door leerlingtekort

Techniekafdelingen van vmbo-scholen dreigen door een tekort aan leerlingen te moeten sluiten.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het gaat om een derde van de scholen. Voor het eerst in tien jaar tijd nam het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs af en dit zal de komende jaren niet beter worden. Volgens DUO krijgt een vijfde van de scholen een stuk minder leerlingen.

Dure opleidingen

Wanneer scholen dit soort problemen hebben, zijn het vaak de technische opleidingen die als eerste gesloten worden, zegt Paul Rosenmöller van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Dit zijn namelijk ook de dure opleidingen.

Het aantal leerlingen daalt logischerwijs vanwege het feit dat er minder kinderen worden geboren. En omdat leerlingen in Nederland meer havo of vwo zijn gaan doen, krijgt het vmbo relatief minder leerlingen. Zeker de technische opleidingen hebben het zwaar: in de afgelopen tien jaar nam het aantal leerlingen dat koos voor een technisch vmbo-profiel af van 37.300 naar 25.500.

100 miljoen euro

De overheid wil voorkomen dat er in sommige regio’s van het land helemaal geen technische vmbo-afdelingen meer zijn en daarom hebben ze 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. De VO-raad adviseert scholen om dit geld goed te gebruiken door samen te werken met elkaar en de arbeidsmarkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.