Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Radiopresentator noemt doodgeschoten kinderen ‘hoax’

Een Amerikaanse radiopresentator die heilig in een complottheorie gelooft wordt door de ouders van twee overleden kinderen voor de rechter gesleept. De kinderen kwamen om bij de schietpartij op de Amerikaanse basisschool Sandy Hook. Dit incident wordt door de presentator, Alex Jones, al vijf jaar als hoax bestempeld.

Ouders zijn acteurs

Jones verklaart daarbij dat de ouders acteurs zouden zijn. De radiopresentator heeft een talkshow die door heel het land wordt uitgezonden en via internet tientallen miljoenen mensen bereikt. Daarnaast zit hij achter de website ‘Infowars’ en schuift hij regelmatig aan bij media zoals Fox News. Vanwege zijn zichtbaarheid en bereik gaan de ouders van de twee overleden kinderen nu door een hel: ze worden niet alleen door Jones beschuldigd van het ‘faken’ van de dood van hun kinderen, maar ontvangen daarbij regelmatig doodsbedreigingen van de luisteraars van de presentator.

Schadevergoeding

De ouders willen nu een schadevergoeding van meer dan een miljoen dollar. De schietpartij op basisschool Sandy Hook vond plaats in december 2012: de 20-jarige Adam Lanza viel daar binnen met meerdere wapens op zak. Hij schoot twintig kinderen dood en zes volwassenen. De leeftijden van de kinderen lagen tussen de 5 en 10 jaar. Volgens Jones is de schietpartij door de overheid in scene gezet om een strengere wapenwet van kracht te laten gaan.

Maanlanding = vals

Jones staat bekend als dé aanhanger van complottheorieën. Hij werd al verschillende keren aangeklaagd voor uitspraken tijdens zijn radioshow. Zo beschuldigde hij een yoghurtproducent van het ‘importeren van verkrachtende migranten’. Daarbij zouden de aanslagen van 11 september 2001 het werk zijn van de overheid, was de maanlanding vals en zouden radartorens gebruikt worden om het weer te manipuleren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.