Metro
Metro Nieuws 5 apr 2018 / 06:44 uur

‘Onbevoegden bekeken medisch dossier van Barbie’

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben ongeoorloofd het medisch dossier bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie.

Publeaks

Dat is door een tipgever via klokkenluidersite Publeaks doorgegeven aan EenVandaag. De Jong werd begin dit jaar met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een zelfmoordpoging zou hebben gedaan.

Het dossier van Barbie is door de medewerkers ingezien via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft. Het bekijken van medische privégegevens mag echter alleen als een medewerker medisch betrokken is bij die patiënt. Hoewel het onderzoek nog tot half april duurt, is het volgens de woordvoerder nu al wel duidelijk dat deze regel door tientallen medewerkers niet is nageleefd.

Ontslag

Het ziekenhuis gaat medewerkers die de regels hebben overtreden daarop aanspreken. Werknemers die voor de eerste keer in de fout zijn gegaan krijgen een waarschuwing. Maar tegen personeel dat vaker in de fout is gegaan, worden disciplinaire maatregelen getroffen, mogelijk zelfs ontslag.

Dat regels zijn overtreden, was al bekend bij het ziekenhuis voordat de klokkenluider naar buiten trad. Het kwam aan het licht bij periodieke controles.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Onbevoegden bekeken medisch dossier van Barbie’
Sluiten