Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Nederlands koningshuis kost eigenlijk veel meer’

Ons koningshuis kost veel meer dan de overheid zegt, om precies te zijn zes keer zoveel. Dit meldt het Republikeins Genootschap op basis van een tweejarig onderzoek.

De salarissen van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix, onderhoud van de koninklijke paleizen, kosten aan reizen etc. komen samen uit op een bedrag van ruim 345 miljoen euro. Maar hier blijft het niet bij: onderzoeker René Zwaap heeft het in het rapport over een heleboel verborgen kosten, die door een ingewikkelde financiële structuur buiten beeld blijven.

Duurste en rijkste royals

Zo wordt er volgens hem nog een heleboel geld uitgegeven aan beveiliging en loopt de Belastingdienst vermogensbelasting voor het bedrag van 192 miljoen euro mis.

Al die kosten en salarissen bij elkaar opgeteld maken het Nederlandse koningshuis een van de duurste en ter wereld. Enkel het Britse koningshuis is duurder dan het onze: de ‘royals’ kosten per jaar 450 miljoen euro.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft via persbureau ANP gereageerd op het rapport van het genootschap en zegt dat de berekeningen gebaseerd zijn op giswerk. Zowel de beveiligingskosten als het vermogen van het Koninklijk Huis – dat door het genootschap geschat wordt op 12 miljard euro – houdt de RVD verborgen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst betaalt de koning gewoon belasting, maar gelden er voor hem enkele uitzonderingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.