Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Nederland heeft schuld aan Europa om Mocro-maffia’

Nederland heeft een erfschuld richting Europa, omdat de drugsproblemen qua cocaïnehandel zich hebben verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. Dat zegt de Antwerpse burgemeester Bart de Wever.

Volgens de burgemeester is de georganiseerde misdaad in Nederland door het Nederlandse gedoogbeleid heel diep ingenesteld geraakt. „En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen”, aldus De Wever tegenover Nieuwsuur.

Record

Vorig jaar werd er een record aan drugs in beslag genomen. “Vijf jaar geleden was het nog vijfduizend kilo, vorig jaar veertigduizend kilo”, zegt De Wever. “En onze inspanning om te zoeken naar drugs is niet verhoogd. De flow is echt van Rotterdam naar Antwerpen verlegd.”

Ondanks een ‘war on drugs’ die De Wever is begonnen en volgens hem al heel wat resultaten heeft opgeleverd, ziet de Antwerpse burgemeester dat de drugsmaffia nog steeds aan invloed wint in zijn stad. „De georganiseerde misdaad zit in Nederland, maar ze zoeken handlangers hier in Antwerpen." Daarom wil het stadsbestuur in een tweede fase meer werk gaan maken van het aanpakken van geldstromen vanuit het drugsmilieu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.