Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 apr 2018 / 06:54 uur

Mensen hebben minder vertrouwen in de zorg

Vier op de tien patiënten hebben in de afgelopen twee jaar wel eens meegemaakt dat er iets mis ging in de zorg. Dat meldt de Patiëntenfederatie op basis van hun eigen onderzoek. De slechte ervaringen maakten dat het vertrouwen van patiënten in hun zorgverleners is gedaald, vergeleken met drie jaar geleden. Toen werd hetzelfde onderzoek gehouden.

In veilige handen

Ze stelden mensen de vraag of ze zich in veilige handen voelen bij artsen. Daarop antwoordt nu 43 procent ‘altijd’ en 44 procent ‘meestal’. Drie jaar geleden was dat nog 46 procent en 45 procent. ,,De afgelopen jaren zijn er grote inspanningen gedaan om de zorg veiliger te maken. Helaas heeft dat nog niet geleid tot minder fouten en ook niet tot groter vertrouwen in zorgverleners”, aldus de patiëntenorganisatie.

Als het misgaat in de zorg kan dat heftige gevolgen hebben. ,,Mensen voelen zich nog lang onzeker, krijgen psychische problemen of houden blijvend letsel.”

Sneller bericht en vaker excuses

De Patiëntenfederatie ziet ook een klein lichtpunt: zorgverleners geven vaker toe dat er een fout is gemaakt en bieden ook vaker hun verontschuldigingen aan. Ook nemen ze sneller contact op met de patiënt hierover. Vier op de tien mensen kreeg in de afgelopen twee jaar binnen 24 uur bericht dat er een fout gemaakt was. Drie jaar geleden gebeurde dat bij drie op de tien mensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mensen hebben minder vertrouwen in de zorg
Sluiten