V.l.n.r.: juryleden Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk.

Lekker eten zonder gelul: MasterChef begint weer

V.l.n.r.: juryleden Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk.

Foto van 'Sanne van Rij'

16 APR 2018

Dé plek om te laten zien wat je als hobbykok in huis hebt moet wel MasterChef Nederland zijn, het tv-programma waarin gezocht wordt naar de beste amateurchef van ons land. Vanaf maandagavond zie je iedere maandag en woensdag op Net5 hoe twintig kandidaten strijden om uiteindelijk het allerbeste kunstje in de keuken te kunnen laten zien.

Koken aan de top

MasterChef is officieel het meest succesvolle kookprogramma ter wereld: het wordt in 52 landen uitgezonden en staat daarmee zelfs in het Guinness Book of World Records. Bést een eer om aan mee te mogen werken dus, beaamt ook jurylid Freek van Noortwijk, die samen met Stefan van Sprang en Jonathan Zandbergen de scepter zwaait in het programma.

Vier restaurants

Van Noortwijk (29) heeft inmiddels vier restaurants in Amsterdam op zijn naam staan: Guts & Glory, Breda, Píta en Maris Piper. Hij noemt zichzelf “iets minder geschoold” dan de andere twee juryleden, maar laten we wel wezen: het succesvol laten draaien van vier restaurants levert uiteraard net zoveel expertise op. Hij houdt naar eigen zeggen dan ook een hoop balletjes in de lucht: een aantal restaurants én de opnames van een programma combineren is aardig intensief.

Internationale reputatie

Het is niet de eerste keer dat de chef op televisie verschijnt - maar MasterChef beschouwt hij wel als hele andere koek: „MasterChef heeft internationaal een fantastische reputatie: als je ziet wat voor mensen daaraan mee hebben gewerkt, ben ik des te blijer dat ik hiervoor gevraagd ben! Denk bijvoorbeeld aan Gordon Ramsey, hij is natuurlijk niet de minste. Het leuke aan jureren is dat je er niet uit kunt vliegen: wanneer je aan de andere kant staat, heb je toch geknepen billetjes. Daarnaast kan je je expertise laten gelden, dat is altijd top.”

Bordje met een idee

Waar Van Noortwijk op let wanneer hij jureert? Nou, vooral naar smaak, verder ook wel naar opmaak en techniek. „Ik wil simpelweg iets heel lekkers eten zonder teveel gelul. Het bordje wat ik voor m’n neus krijg, moet daarnaast bij de deelnemers passen en een bepaald idee uitdragen. Af en toe wist ik écht niet welk bordje ik tot de beste moest bekronen, shit was dat. Toch was het kiezen niet altijd even moeilijk: je hebt vanaf het begin natuurlijk een aantal favorieten die er lang inblijven, daarna wordt het wel lastiger. Er zijn twee kandidaten uitgegaan waarvan ik dacht: hè, die maakten naar mijn idee een dikke kans om te winnen!”

Restaurant versus televisie

Mede door de opening van zijn vierde restaurant, ervoer het jurylid de opnames als behoorlijk intensief. „Je bent toch drie dagen per week aan het draaien en de andere momenten spendeer je in je nieuwe zaak. Het gaat niet alleen om veel uren maken: je moet ook op veel verschillende plekken zijn en met allerlei mensen in contact staan. Ik wil natuurlijk helemaal niet klagen, want ik kies er zelf voor 100 procent voor. Toch ga ik mezelf af en toe weleens voorbij. Ik wil vooral mijn core business niet uit het oog verliezen, want het gevoel dat ik krijg wanneer ik door mijn nieuwe restaurant loop is nog bijzonderder dan op tv komen. Samen knallen met een team van dertig man is een heerlijk gevoel! Ik ben daardoor continu op zoek naar balans, wat over het algemeen wel lukt door mijn compagnons én beste vrienden Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden. Zonder hen ben ik niets.”

Nieuw project

Of hij nog toekomt aan zijn privéleven? „Een stuk minder dan eerst. Ik doe uiteraard wel zeer regelmatig fantastische dingen met mijn vriendinnetje (Katja Schuurman, red.) en we maken mooie reizen. Daarnaast ben ik alweer bezig met een nieuw project: in ons restaurant Guts & Glory hebben we elke drie maanden een nieuwe menu, dat we baseren op een bezoek aan een bepaald land. Die reizen willen vast gaan leggen in een boek en ook op bewegend beeld, voor tv of online.”

Rollercoaster

Voor de kandidaten is het uiteraard net zo’n intensieve periode geweest: dat kan deelnemer Maretti de Roo-Princen (31) als geen ander beamen. MasterChef is altijd al haar lievelingsprogramma geweest, mede omdat ze houdt van ‘alles wat met eten te maken heeft’. „Het is een fantastisch programma! Ik zat in een rollercoaster die ik niet had willen missen. Omdat ik óók als juf voor de klas sta, was het een erg drukke periode. Ik wilde voor beide 100 procent gaan. Tussen de opnames door ben je natuurlijk gewoon thuis, maar de avond vóór een draaidag slaap je in een hotel.”

Passies combineren

Wat het programma Maretti heeft opgeleverd? " Ik heb het vooral ervaren als de bevestiging dat ik iets met eten wil doen. Dat wist ik op zich altijd wel, maar nu wil ik het dan ook echt in combinatie met lesgeven gaan uitvoeren. Hoe ik die twee passies kan combineren weet ik nog niet helemaal, maar m’n liefde voor eten is in ieder geval nog levendiger geworden.” Een beetje spannend vindt Maretti de eerste uitzending wel: „Ik vind het heel raar om mezelf op tv te gaan zien! Masterchef deed ik echt voor de ervaring, om het mee te maken. Het stukje tv was eigenlijk een bijzaak. Dat maakt me extra nieuwsgierig.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

41

Jongeren vertonen extreem veel risicovol gedrag

Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

2 UUR

Veel alcohol drinken, blowen, roekeloos rijden en onnodig veel geld uitgeven: een kwart van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar neigt naar erg risicogedrag. Dat blijkt uit onderzoek dat TeamAlert heeft laten uitvoeren door MWM2. Een conclusie waar menig Nederlander even van achter zijn oren kan gaan krabben. Is 25 procent niet veel te veel?

Is veel alcohol drinken niet ‘studentengedrag’?

„Nee, want het gaat in dit geval echt om het overmatige gebruik”, laat Hannah Hamans, persvoorlichter van TeamAlert weten aan Metro. „We hebben het dan ook over alcohol drinken onder je achttiende of onder invloed in de auto stappen.” Risicogedrag omvat volgens Hamans ook het maken van onnodige schulden, appen in de auto, spijbelen, opzettelijk de wet overtreden, vechten, stelen, wiet roken of joyriden. Ookwel gedrag dat tot eventueel ongezonde, onveilige of ongelukkige keuzes kan leiden.

Toch is het een feit dat als een kwart van de jongeren zich hiermee bezighoudt, we het over een flink aantal mensen hebben. „Maar het hadden ook meer jongeren kunnen zijn”, aldus Hamans. „Ik denk dat het juist betekent dat we grip kunnen krijgen op deze groep en het zouden kunnen verminderen.”

‘De extraverte statuszoeker’

Teamalert heeft zes verschillende ‘typen’ jongeren onderscheiden: de bedachtzame denker, het gewoontedier, de zelfverzekerde ondernemer, de extraverte statuszoeker, de nuchtere planner en de eigenzinnige avonturier. Van deze zes types jongeren zijn er twee zeer geneigd naar het nemen van grote risico’s: de extraverte statuszoeker (17%) en de eigenzinnige avonturier (8%). De extraverte statuszoekers houden van aandacht, zijn statusgericht, durven veel en vinden vrijheid belangrijk. Ook hebben hun ouders minder invloed op hen. De eigenzinnige avonturiers herkennen gevaren slecht, zijn impulsief, hebben veel behoefte aan avontuur en leggen bevelen van hun ouders naast zich neer.

Extremiteit

„Dat jongeren zich van hun ouders afzetten, is juist heel normaal”, zegt opvoeddeskundige en puberexpert Marina van der Wal. „Dat is juist gezond en hoort bij de puberteit”. Volgens van der Wal is het vertonen van risicovol gedrag helemaal niet nieuw. „Je mag je best afvragen of jongeren bepaalde acties daadwerkelijk risicovol vinden. Er zijn nu ook zat veertigers die recreatief drugs gebruiken, waardoor jongeren daar anders over denken”. De grens van ‘dat doe je niet’, is dus vervaagd. „Zo denken ze: een pil niet onderzoeken is risicovol gedrag, maar die pil gebruiken niet.”

Volgens van der Wal ligt het nemen van risico’s onder jongeren voornamelijk aan de opvoeding. „Jongeren moeten al voor hun pubertijd voorbereid worden op het ‘grote mensen leven’ en daarbij leren wat het effect is van bepaalde daden. Als ouders voor de puberteit altijd héél veel voor hun kinderen doen, waarbij kinderen afhankelijker zijn en minder snel zelf denken, hebben jongeren korter de tijd om te experimenteren of risico’s te nemen. Dus als deze leeftijdsgroep al vanaf jongs af aan te weinig grenzen gesteld krijgen, is het logisch dat ze dat gedrag op zoeken.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Tandvleesontsteking levensgevaarlijk

Foto van 'Constance van Amstel'

3 UUR

Jongeren moeten vaker naar de tandarts om ernstige tandvleesontstekingen en daarmee grote gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Het wordt ons al vroeg geleerd: poets elke dag twee keer je tanden, flos en stook. Doe je dat niet, dan krijg je gaatjes. De allergrootste boosdoener is echter parodontitis, maar daar wordt amper voor gewaarschuwd. En dat terwijl deze vergevorderde tandvleesontsteking grote gevolgen kan hebben. Hartklachten, suikerziekte en zelfs vruchtbaarheidsproblemen staan allemaal op het lijstje. Mondzorgdeskundigen pleiten daarom voor een snellere opsporing van deze sluimerende tandvleesontsteking.

Mondziekte

,,Parodontitis is een van meest voorkomende, maar ook een van de meest sluimerende mondziektes. Het kan jaren duren voor het effect hiervan zichtbaar is, maar dan is het soms al te laat om het nog volledig te kunnen genezen.”, zegt tandarts en implantoloog Peter van der Schoor.

Parodontitis is vergelijkbaar met een lekkage in de mond. Langs het tandvlees ‘lekken’ er bacteriën en andere ontstekingsproducten het tandvlees en de kaak in waardoor ze onbelemmerd de bloedbaan in kunnen. Dat kan voor langere tijd 24 uur per dag zo doorgaan waardoor er op den duur aderverkalking, suikerziekte of andere problemen worden veroorzaakt.

Vooral jongeren tussen de 20 en de 30 zijn een risicogroep omdat daar het proces al sluimerend opgang kan komen, zegt tandarts Van der Schoor die zelf een praktijk heeft in het Gelderse Garderen. ,,Voor mensen in die leeftijd is de tandarts vaak duur en dus besluiten ze om minder vaak of helemaal niet meer te gaan. Maar juist op die leeftijd kan het lichaam bij een besmetting met parodontitis nog volledig genezen.”

Test

De tandarts en zijn vakgenoten vinden daarom dat er überhaupt vaker op de ontwikkeling van parodontitis moet worden getest. Bijvoorbeeld bij de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. ,,Met een test die net zo werkt als een zwangerschapstest, maar dan met druppels speeksel in plaats van urine, kan je in 5 minuten zien of er sprake is van mogelijk parodontitis. Bij een positief resultaat kan er dan doorverwezen worden naar een gebitsspecialist.”

Kont beter verzekerd dan mond

Omdat mensen pas zelf iets gaan doen als ze ergens last van hebben, en parodontitis niet direct merkbaar is, is er een omslag in de mondzorg nodig. Van der Schoor: ,,Het probleem is nu nog dat er geen verzekeraar is die de behandeling hiervoor vergoedt in het basispakket. Pas vanaf een paar centimeter na de huig, het ‘KNO-gebied’, wordt er verzekerd.” Gekscherend besluit hij: ,,In Nederland is je anus beter verzekerd dan je mond. En dat terwijl de mond de spiegel is van de gezondheid!”

LEES OOK


Views

100+

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

700+

Zonder fiets de koning groeten

Zonder fiets de koning groeten

Foto van 'Kyrie Stuij'

VANDAAG, 15:49

Koningsdag vieren in Groningen? Dan graag zonder fiets! Voor het eerst weert de gemeente fietsen uit de binnenstad. De stad van het noorden krijgt dit jaar de koninklijke familie op bezoek. Om de route die de Oranjes gaan lopen vrij te houden moeten bezoekers hun fietsen daarom buiten de binnenstad parkeren. ,,En eventuele hulpverleners kunnen daardoor snel ter plaatse zijn’’, aldus Kees van der Helm, projectleider Koningsdag van de gemeente Groningen.

Kerst

Het is een van de maatregelen die zijn genomen om Koningsdag soepel te laten verlopen. Er zijn er nog veel meer, want het organiseren van deze feestdag is lang niet in een maand geregeld. Sterker nog: terwijl de meesten onder ons rustig nog een stukje vlees aan de gourmetvork prikten, was Groningen afgelopen kerst al volop bezig met de organisatie.

,,Ja, we zijn er direct hard mee aan de slag gegaan’’, vertelt Van der Helm. ,,In september hoorden we dat we de koninklijke familie mogen ontvangen. Sindsdien zijn we er eigenlijk non-stop mee bezig.’’

Hiphop

Naast de vrijmarkt en een hoofdpodium met verschillende dj’s is er dit jaar ook een minifestival met hiphop classics, een apart foodfestival en natuurlijk de route die de koninklijke familie gaat lopen.

En juist dit hoge bezoek tilt het organiseren van de nationale feestdag naar een hoger niveau. De koning op visite staat gelijk aan zo’n 20.000 tot 30.000 extra bezoekers. In het geval van Groningen betekent dat er in totaal zo’n 70.000 tot 90.000 bezoekers worden verwacht.

Beveiligers

Maar dat is lang niet het enige op het to-dolijstje. Van der Helm somt op: ,,We hebben zo’n 6 kilometer aan hekken, ruim 7000 fietsenrekken die rondom de binnenstad worden geplaatst, meer dan 150 beveiligers op het drukste moment, 40 EHBO’ers en 1200 mensen die tijdens de route entertainment verzorgen.’’

Groningen verwacht daarnaast zo’n 200 journalisten die verslag gaan doen van de dag. Een belangrijk onderdeel voor de stad, want als Groningen in het nieuws was dan ging het afgelopen tijd toch vooral over de gaswinning en de aardbevingen. ,,Tijdens de tv-uitzending willen we Groningen goed onder de aandacht brengen.’’

Feest

Het is de derde keer dat Van der Helm de feestdag coördineert. ,,Er komt altijd meer bij kijken dan je denkt, maar het is een hele leuke klus. Wat ons betreft kan het feest los.’’

Waar hij het meest naar uitkijkt? Lachend: ,,Toch wel als ik vrijdagavond tevreden in de stoel zak, met een biertje in de hand.’’

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

57

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

300+

Griepgolf bijna voorbij: verzuim heeft veel gekost

Griepgolf bijna voorbij: verzuim heeft veel gekost

Griepgolf bijna voorbij: verzuim heeft veel gekost. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 15:26

Na maar liefst negentien(!) weken zijn we bijna van de griepepidemie af. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Nivel. Afgelopen week waren zo’n 36 op de 100.000 mensen geveld door de griep. Een week eerder stond de teller nog op 55. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze epidemische grens zitten.

Jonge kinderen en ouderen

Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken. De huidige epidemie duurde dus ruim twee keer zo lang.

Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Huisartsen zagen dit seizoen vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Lang niet iedereen met griep gaat naar de huisarts, maar de gehanteerde methode geeft wel een globaal beeld en maakt het mogelijk om met andere jaren te vergelijken.

Griepverzuim

Het ziekteverzuim als gevolg van de griepepidemie heeft Nederland zo'n 1,3 miljard euro gekost. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaar, zo meldt Acture (de grootste private uitvoerder van de Ziektewet) op basis van zijn ziektecijfers.

Volgens de organisatie is het aantal mensen dat zich ziek heeft gemeld twee keer zo hoog als gemiddeld. Groningen spant de kroon met 3,5 maal zoveel griepverzuim, maar ook in Zeeland zaten veel patiënten snotterend thuis.

Meer mannen dan vrouwen

Volgens de organisatie melden mannen zich vaker ziek dan vrouwen. „Vrouwen verzuimen 84 procent meer dan normaal door griep, mannen 116 procent.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

10

Fietsers hebben lak aan 54 waarschuwingsborden

Fietsers hebben lak aan 54 waarschuwingsborden

Amsterdamse fietsers trekken zich niks aan van 54 waarschuwingsborden. Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 14:42

Je zou zeggen: een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar in Amsterdam werkt dat blijkbaar toch net een beetje anders.

Vlakbij het Leidseplein op het Kleine-Gartmanplantsoen werden twee weken geleden verkeersborden geplaatst met de waarschuwing dat er in verband met werkzaamheden geen fietsen geplaatst mochten worden. Er werden niet één, twee of drie borden van stal gehaald, maar zo'n 54 borden moesten de fietsers informeren dat hun fiets zou worden weggehaald als ze hem toch zouden plaatsen. Daar kan je niet omheen zou je zeggen? Toch hebben de 54 borden niet mogen baten, want maandagmiddag moesten er toch nog 115 fietsen worden verwijderd uit de fietsenstalling.

Beter teveel dan te weinig

De vele gele borden zorgden afgelopen weken voor de nodige hilariteit. Toch zit er een reden achter, legt de Amsterdamse gemeente uit: ze zijn juridisch verplicht om bij elk los fietsenrek een waarschuwing te plaatsen. Bovendien kan er dan niemand bezwaar maken tegen het wegslepen van zijn of haar (brom)fiets, omdat de gemeente voldoende waarschuwingen heeft afgegeven.

Dat zou je zeggen tenminste. Toch zagen meer dan honderd fietsers de gele borden over het hoofd. De bizarre hoeveelheid borden blijft op Twitter echter niet onopgemerkt.

Ook presentator Beau van Erven Dorens staat verstelt van de hoeveelheid waarschuwingsborden: 'Hoera! De Gele Bordjesbrigade heeft weer toegeslagen. Dit is geen verordering, dit is comedy', schrijft hij op Twitter.

Niet duidelijk genoeg?

Bestuurder van stadsdeel Amsterdam Centrum, Roeland Rengelink, is verbaasd: „Tijdens het verwijderen probeerden nog tientallen mensen hun fiets te parkeren", schrijft hij op Twitter. „54 borden was misschien niet duidelijk genoeg."

Wie zijn weggeknipte fiets graag terug wil, moet even een tripje plannen naar het Fietsdepot. Daar kan je voor een paar tientjes je fiets weer meenemen.

Fietsparkeerprobleem

Het was al ruim van te voren bekend dat de fietsenstalling op het Kleine-Gartmanplantsoen tijdelijk zou zijn; de stalling moest namelijk de fietsen opvangen die door de verbouwing van het Leidseplein daar niet meer geparkeerd konden worden. De gemeente Amsterdam is al langer bezig om de vele fietsparkeerproblemen aan te pakken in de stad. Er komt daarom een ondergrondse fietsenstalling bij het station en ook op andere plekken wil de gemeente meer en betere fietsenstallingen plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+