Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 23 apr 2018 / 09:09 uur

Krijgt Staatsloterij misschien tóch flinke rekening?

Ze dachten er misschien snel en handig vanaf te zijn door vorig jaar een bijzondere trekking te organiseren, maar verschillende gedupeerden van de Staatsloterij gaan toch nog proberen om geld los te krijgen van de loterij.

Dat schrijft de Volkskrant, die een rondgang deed langs verschillende rechtsbijstandsverzekeraars en rechtbanken. De loterij moet dit voorjaar weer voor de rechter verschijnen, dan worden de eerste uitspraken van rechters verwacht over de hoogte van een eventuele schadevergoeding. En die kan flink oplopen.

Hoe zat het ook alweer?

Jarenlang, tussen 2000 en 2008, plaatste de Staatsloterij misleidende teksten bij de communicatie over hoge prijzen. Ze vertelden er namelijk niet bij dat ook de loten die niet werden verkocht, aan de trekkingen meededen. Dat zorgde ervoor dat er prijzen konden vallen op loten die nooit waren verkocht: dat betekende een flink kleinere winkans voor lotenkopers.

De misleiding werd al in 2015 vastgesteld door het Hooggerechtshof, maar sindsdien is er gesteggel geweest over hoe (en of) de deelnemers moesten worden gecompenseerd. De loterij maakte eerst alleen excuses, maar met de Stichting Staatsloterijschadeclaim, in het leven geroepen voor de gedupeerden, werd er later in 2017 toch een akkoord bereikt.

Vertrouwen terugwinnen

Dit akkoord bestond uit de slordige som van 30 miljoen euro ‘om het vertrouwen te herstellen’ in verband met de jarenlange misleiding over de winkansen. Iedereen die zich bij een van de claimorganisaties meldde, kon een vergoeding van 40 euro krijgen. Verder was er in mei 2017 een speciale trekking, waarbij er voor netto 13,5 miljoen euro aan prijzen werd weggegeven.

Ben KnŸppe (L), voorzitter Stichting Staatsloterijschadeclaim en Niels Onkenhout, CEO Staatsloterij tijdens een persconferentie. Foto: ANP

‘Natuurlijk’ zat er wel een addertje onder het gras: wie meedeed aan de speciale trekking en de schadeclaim, moest afzien van gerechtelijke stappen en zou daardoor de loterij niet meer aansprakelijk kunnen stellen.

Run op de loten

Op de bijzondere trekking werd gretig gereageerd: er ontstond een ware run op de gratis loten. Meer dan 2,8 miljoen mensen meldden zich aan voor het lot en de vergoeding. In totaal waren er zo’n 7 miljoen spelers in de periode dat de Staatsloterij misleidende teksten plaatste. De kans op een prijs werd door het aantal deelnemers hoger dan normaal, tot bijna zes keer.

Toch was niet iedereen enthousiast over het goedmakertje. Ferdy Roet van Loterijverlies BV, één van de claimorganisaties, noemde het ,,een belediging voor de bedrogen deelnemers.” Hij eiste vorig jaar dat de loterij de volledige aankoopbedragen van de loten vergoedde, dat zou volgens Roet neerkomen op zo’n 2000 euro per persoon. Een flink hoger bedrag dan de 40 euro en het gratis lot. Loterijverlies BV stond daarnaast klaar om de loterij voor de rechter te slepen.

Het pand van de Staatsloterij in Den Haag. Foto: ANP

Vier procedures

Uit de navraag van de Volkskrant blijkt nu dus dat er bij de rechtbanken van Den Haag en Roermond vier verschillende procedures tegen de Staatsloterij lopen. Als de rechter de gedupeerden gelijk geeft, is de weg voor schadevergoeding voor alle anderen ook open. Toch is er nog een lange weg te gaan, zegt hoogleraar aansprakelijkheidsrecht Eddy Blauw. Zo kan elke rechtbank een verschillende uitspraak doen en kan er ook nog in beroep worden gegaan.

Bovendien denken juristen van onder andere rechtsbijstandverzekeraar Achmea dat mensen moeten kunnen bewijzen dat zij niet zouden hebben meegespeeld met de loterij als ze wisten van de daadwerkelijke situatie: dus dat er ook prijzen konden vallen op niet verkochte loten. En dat zou erg lastig kunnen worden. Wie meteen nadat de misleiding bekend werd, stopte met het spelen en dit kan bewijzen, heeft meer kans.

Geen recht op geld

Sinds er in 2015 ophef en strijd ontstond over de misleiding van de loterij, pleit Staatsloterij dat de deelnemers geen recht hebben op teruggave van het geld dat ze hebben ingelegd. Of dat daadwerkelijk zo is, moet dit voorjaar gaan blijken na de rechtszaken.

In elk geval heeft de loterij geen geld opzij gelegd voor een eventuele financiële strop. ,,Er is een breed maatschappelijk akkoord gesloten met een erkende claimstichting. Hierin is flink geïnvesteerd en daarmee is voor de Staatsloterij de zaak afgedaan”, zegt het bedrijf aan de Volkskrant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krijgt Staatsloterij misschien tóch flinke rekening?
Sluiten