Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 apr 2018 / 18:44 uur

Hongaarse oppositiekrant sluit na grote zege Orbán

Een gebrek aan inkomsten, dat wordt officieel als reden opgegeven voor het sluiten van de Hongaarse oppositiekrant Magyar Nemzet (de Hongaarse Natie). Maar er rijzen vragen. Vermoed wordt dat de krant het als het ware opgeeft nu Viktor Orbán afgelopen zondag opnieuw werd verkozen tot president van Hongarije.

Jeugdvrienden

Magyar Nemzet is (of was) sinds 2000 in handen van de rijke zakenman Lajos Simicska. Opvallend genoeg was hij vroeger een jeugdvriend van Orbán.

De verhoudingen tussen de twee waren toen Orbán in 2001 voor het eerst president werd ook prima. Simicska kreeg met zijn bouwbedrijf veel opdrachten van de overheid, waardoor het geld weer kon investeren.

Ruzie

In 2015 ontstond er echter ruzie tussen beide partijen en veranderden de standpunten van de media die Simicska beheerde – waaronder dus Magyar Nemzet – drastisch. Er verschenen verschillende stukken over onder andere corruptie. Daardoor kwamen er geen opdrachten meer vanuit de overheid en ook adverteerders liepen weg. Zodoende was er steeds minder geld om de krant in leven te houden.

Door stevig oppositie te voeren, hoopte Magyar Nemzet op korte termijn iets te kunnen veranderen, maar dat lukte niet. Sterker nog, Orbán krijgt daardoor met de partij Fidesz133 zetels in het 199 zetels tellende parlement. Dat is voldoende om alleen te kunnen regeren en zelfs de grondwet te wijzigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hongaarse oppositiekrant sluit na grote zege Orbán
Sluiten