Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 18 apr 2018 / 10:44 uur

‘Grotere kans op leukemie door elektriciteitskabels’

Kinderen die wonen in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen, stroomdraden, hebben mogelijk één tot twee keer zoveel kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen.

Dat ontdekte de Gezondheidsraad, die hier onderzoek naar deed. Uit eerder onderzoek bleek al dat het risico op leukemie groter is bij kinderen die dichtbij hoogspanningskabels wonen: daar zijn de magneetgolven sterker.

Wat is leukemie?

Leukemie wordt ook wel bloedkanker of bloedmergkanker genoemd. In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar deze vorm van kanker. Hierbij is er sprake van een probleem met de witte bloedcellen, waardoor de normale samenstelling van het bloed wordt veranderd. Er zijn veel verschillende soorten leukemie en de behandeling en kans op genezing verschilt tussen volwassenen en kinderen.

Wel is straling voor beide partijen een mogelijke oorzaak. En blootstelling aan magnetische velden die de elektriciteitslijnen opwekken, zorgen voor een verhoogde kans bij kinderen. Al moeten andere (onbekende) factoren of het toeval niet uitgesloten worden, zeggen de onderzoekers.

„De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen”, zegt de raad die het onderzoek deed.

Schadelijk voor de gezondheid

Volgens het rapport zijn ondergrondse elektriciteitskabels en de transformatorhuisjes, waar ook elektromagnetische velden vandaan komen, mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou daarom moeten overwegen om het voorzorgsbeleid, dat al geldt voor hoogspanningslijnen, uit te breiden naar stroomkabels onder de grond. „Omdat magnetische velden niet tegengehouden worden door bodem of bouwmaterialen.”

Een transformatorhuisje. Foto: ANP

Volgens de Gezondheidsraad is er mogelijk ook een verband tussen magnetische velden en kinderen die een hersentumor krijgen, hoewel de aanwijzingen hiervoor minder sterk zijn.

Hoeveel zijn er in Nederland?

Volgens een schatting van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden staan er in Nederland meer dan 100.000 transformatorhuisjes, ten minste een voor iedere woonwijk. Ze verschillen per stuk, ook de straling per huisje is verschillend, schrijft RTL Nieuws.

In 2013, na het eerste onderzoek dat bewees dat er een verband is tussen kanker bij kinderen en de straling, nam het kabinet al de beslissing om een deel van de kabels onder de grond te plaatsen. Verder kregen zo’n 400 gezinnen die onder hoogspanningskabels woonden, toen een verhuispremie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Grotere kans op leukemie door elektriciteitskabels’
Sluiten