Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Griepgolf bijna voorbij: verzuim heeft veel gekost

Na maar liefst negentien(!) weken zijn we bijna van de griepepidemie af. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Nivel. Afgelopen week waren zo’n 36 op de 100.000 mensen geveld door de griep. Een week eerder stond de teller nog op 55. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze epidemische grens zitten.

Jonge kinderen en ouderen

Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken. De huidige epidemie duurde dus ruim twee keer zo lang.

Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Huisartsen zagen dit seizoen vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Lang niet iedereen met griep gaat naar de huisarts, maar de gehanteerde methode geeft wel een globaal beeld en maakt het mogelijk om met andere jaren te vergelijken.

Griepverzuim

Het ziekteverzuim als gevolg van de griepepidemie heeft Nederland zo’n 1,3 miljard euro gekost. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaar, zo meldt Acture (de grootste private uitvoerder van de Ziektewet) op basis van zijn ziektecijfers.

Volgens de organisatie is het aantal mensen dat zich ziek heeft gemeld twee keer zo hoog als gemiddeld. Groningen spant de kroon met 3,5 maal zoveel griepverzuim, maar ook in Zeeland zaten veel patiënten snotterend thuis.

Meer mannen dan vrouwen

Volgens de organisatie melden mannen zich vaker ziek dan vrouwen. „Vrouwen verzuimen 84 procent meer dan normaal door griep, mannen 116 procent.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.