Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Gouverneur Kemerovo weg om brand winkelcentrum

Het Russische staatspersbureau Sputnik heeft laten weten dat Toelejef, de gouverneur van de Russische regio Kemerovo, uit vrije wil zijn post heeft verlaten. In Kemerovo vielen eerder deze week tientallen doden na een brand in een winkelcentrum.

Verwoestende brand

De autoriteiten in Kemerovo liggen na de verwoestende brand van afgelopen week onder vuur, omdat de hulpverlening volgens de bevolking veel te traag op gang was gekomen. Ook zou het grote aantal slachtoffers mede te wijten zijn aan het niet naleven van de voorschriften voor brandveiligheid. „Met zo’n zware last is het onmogelijk om als gouverneur verder te werken”, zei de 73-jarige Toelejef.

Criminele nalatigheid

President Vladimir Poetin heeft het ontslag geaccepteerd en Sergej Tsiviljov, een van de plaatsvervangers van Toelejef, benoemd tot nieuwe gouverneur van Kemerovo. Poetin had eerder gezegd dat de brand het gevolg was van „criminele nalatigheid” en dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft.

Volgens de Russische autoriteiten vielen door de brand 64 doden, onder wie 41 kinderen. Toelejef was sinds 1997 gouverneur van Kemerovo. Zijn termijn liep tot 2020.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.