Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 apr 2018 / 16:59 uur

‘Geld uit Golfregio naar tientallen moskeeën’

Zeker dertig islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren geld ontvangen uit Koeweit en Saudi-Arabië, of hebben om dergelijke financiering gevraagd. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde gegevens die in handen zijn van NRC en Nieuwsuur.

De lijst met betalingen aan moskee-organisaties in Nederland is afkomstig van Koeweit en Saudi-Arabië zelf. Die twee landen in de Golfregio informeren het ministerie van Buitenlandse Zaken daar op vertrouwelijke basis over sinds 2010. Om die contacten niet in gevaar te brengen, maakte het departement de gegevens tot dusver niet openbaar.

Vertrouwelijke informatie

Volgens ingewijden gaat het om informatie die eerder al vertrouwelijk is gedeeld met de Tweede Kamer. Die vraagt al enkele jaren om meer transparantie over de buitenlandse geldstromen naar moskeeën in Nederland, omdat die gepaard kunnen gaan met ongewenste invloed vanuit bepaalde landen.

NRC en Nieuwsuur hebben ook de hand weten te leggen op cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de opmars van het salafisme in Nederland. Het aantal moskeeën waar die orthodoxe stroming van de islam wordt gepredikt, zou in vier jaar tijd ruimschoots zijn verdubbeld, net als het aantal salafistische predikers.

Globale inschattingen

De NCTV laat in een reactie weten dat de genoemde cijfers afkomstig zijn uit een presentatie die gebruikt wordt om gemeenten bij te praten over „trends en ontwikkelingen van het salafisme in Nederland”. Het gaat daarbij om „globale inschattingen” op basis van open bronnen. „Het is geen wetenschappelijke presentatie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geld uit Golfregio naar tientallen moskeeën’
Sluiten